You are here

Ποινικοποιείται η παρέμβαση στα κοντέρ αυτοκινήτων

13/09/2018 14:25

Την ποινικοποίηση της παρέμβασης στους μετρητές χιλιομετρικών αποστάσεων, δηλαδή στα κοντέρ μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εισάγουν τροποποιητικοί κανονισμοί που εξέτασε η επιτροπή μεταφορών, που αναμένεται να τεθεί σύντομα ενώπιον της ολομέλειας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, απαγορεύεται η αποσύνδεση, η αντικατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο κοντέρ που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη καταγραφή από αυτό της απόστασης που διανύει το όχημα καθώς και της απόστασης που διένυσε καθ’ όλη της διάρκεια της χρήσης του.

Σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, η παρέμβαση στο χιλιομετρητή ενός οχήματος σε περίπτωση καταδίκης θα επισύρει χρηματικό πρόστιμο μέχρι €1.700 ή ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επιπρόσθετα, για σκοπούς διαφάνειας και εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία της ένδειξης του κοντέρ στον τελευταίο περιοδικό έλεγχο, από κάθε καταναλωτή, οι κανονισμοί προνοούσαν ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει την πληροφορία εφόσον βρίσκεται καταχωρημένη στο μηχανογραφικό σύστημα του τμήματος οδικών μεταφορών.

Εντούτοις, κατόπιν εισήγησης της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων, την πληροφόρηση θα δικαιούται να λαμβάνει ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος ο οποίος θα μπορεί να την κοινοποιήσει σε όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει το όχημα του.

Η επιτροπή μεταφορών είχε ενώπιον της σχετικές προτάσεις νόμου οι οποίες αποσύρθηκαν μετά την κατάθεση σχετικών κανονισμών από την κυβέρνηση τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου εισαγωγέων μηχανοκίνητων οχημάτων Κυριάκος Αγγελίδης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μια από τις τελευταίες χώρες που δεν έχουν ακόμα ποινικοποιήσει την παρέμβαση στα κοντέρ των αυτοκινήτων και χαιρέτισε την προώθηση της ποινικοποίησης των εν λόγω ενεργειών.

Ο κ. Προκοπίου σημείωσε ότι οι κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας σε 2-3 εβδομάδες για την ψήφιση τους.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο ως προς την προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα των κυπρίων αγοραστών μεταχειρισμένων οχημάτων.

Μ.Χ.