You are here

Πράσινο από Υπουργικό για σχέδια απόσυρσης οχημάτων

24/11/2021 07:23

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών για απόσυρση παλαιών οχημάτων και αντικατάσταση τους με καινούργια πιο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σήμερα στην έγκριση τους.

Όπως ανέφερε στην StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, τα σχέδια θα ανακοινωθούν αύριο από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο σε διάσκεψη Τύπου.

Τα νέα σχέδια επικεντρώνονται στην απόσυρση πολύ παλιών και ρυπογόνων οχημάτων και στην αντικατάσταση τους με νέα, κυρίως ηλεκτρικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία σχέδια τα οποία είχαν προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2020 «πάγωσαν» αμέσως μετά την εμφάνιση της πανδημίας που απαιτούσε εξοικονόμηση πόρων από όλα τα υπουργεία. Το Υπουργείο Μεταφορών είχε επανατοποθετήσει την προκήρυξη νέων αναθεωρημένων σχεδίων στο φθινόπωρο του 2021 και ειδικότερα, εντός Οκτωβρίου.

Η προκήρυξη των σχεδίων καθυστέρησε, καθώς η έγκριση τους δεν ήταν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο έχει προχωρήσει μεν στον καταρτισμό τους, ωστόσο άλλες αρχές ήταν αρμόδιες για να εξετάσουν, να εγκρίνουν ή να ζητήσουν την τροποποίηση τους, καθώς η χρηματοδότηση τους θα γίνει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα σχέδια αναμενόταν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις βάσει των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε η ΕΕ για τις σχετικές πιστώσεις.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στη StockWatch πως οι τεχνοκράτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών επεξεργάστηκαν και προώθησαν αρκετά σχέδια. Μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν για έγκριση σχέδια που αφορούν πέραν από παλιά οχήματα ιδιωτικής χρήσης και κάποιες κατηγορίες οχημάτων δημόσιας χρήσης όπως τα ταξί.

Ανοικτό αφήνεται το ενδεχόμενο να «τρέξει» σχέδιο για αγορά οχήματος με τις προδιαγραφές που ίσχυαν στα προηγούμενα σχέδια, αλλά με χορηγία αρκετά μικρότερη απ’ ότι στο παρελθόν.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος, χωρίς την αγορά νέου, καθώς και σχέδιο για επιδότηση της αγοράς νέου οχήματος, πιο φιλικού στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, για τα σχέδια απόσυρσης έχει εξασφαλιστεί κονδύλι της τάξης των €15 εκατ., ενώ για στην εφαρμογή του σχεδίου επιχορήγησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους €30 εκατ. Τα κονδύλια εγκρίθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος η στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Καρούσος, σε όλα τα σχέδια που θα προκηρυχθούν θα υπάρχουν πρόνοιες για επιπλέον επιχορήγηση σε περίπτωση απόσυρσης παλιών ενεργοβόρων αυτοκινήτων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο εγκρίσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η μια όπως είπε, αφορά σχέδια χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση, για επιχορήγηση αγοράς όλων των ειδών ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί, λεωφορεία).

Η άλλη αφορά σχέδιο επιχορήγησης της αγοράς υβριδικού οχήματος με πρίζα (plug-in hybrid), το οποίο θα συνδυάζεται με απόσυρση παλιού ρυπογόνου αυτοκινήτου. Ο στόχος, όπως είπε, είναι η απόσυρση περίπου 1300 ρυπογόνων οχημάτων ανά έτος.  

Πρόσθεσε ότι με βάση την πρόβλεψη του Υπουργείου μέχρι το 2030 θα εγγραφούν προς κυκλοφορία περίπου 36.000 ηλεκτρικά οχήματα. Ο εθνικός στόχος, ανέφερε, είναι μέχρι τότε, το 25% όλων των εγγραφών αυτοκινήτων να αφορούν ηλεκτροκίνητα οχήματα με στόχο ο αριθμός τους να αυξάνεται κατά 50% ανά έτος, ώστε μέχρι το 2035 η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που εγγράφονται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι μετά το 2025, οπότε και θα υπάρξει μαζικότερη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους που θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Κύπρου.

Της Ελένης Χαραλάμπους