You are here

Πρόστιμα φωτιά για ελαστικά χωρίς ετικέτα

27/10/2022 12:02

Καταδίκη μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο μέχρι και €60 χιλ. προβλέπει νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση, αναφορικά με την υποχρεωτική σήμανση απόδοσης των ελαστικών.

Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη σήμανση των ελαστικών επισώτρων, όσον αφορά την εξοικονόμηση καυσίμου, αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των χρηστών των οχημάτων, της προστασίας της υγείας και της οικονομικής και περιβαλλοντικής αποδοτικότητας των οδικών μεταφορών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία εξέτασε το νομοσχέδιο «Ο περί της Σήμανσης της Εξοικονόμησης Καυσίμου και άλλων Παραμέτρων των Ελαστικών Επισώτρων Νόμος του 2022», στόχος είναι η προώθηση οικονομικών σε καύσιμα και ασφαλών ελαστικών επισώτρων μεγάλης διάρκειας, με χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο προτείνεται η θέσπιση νομοθεσίας για την αποτελεσματική εφαρμογή διατάξεων της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2020/740, σχετικά με τη σήμανση των ελαστικών, όσον αφορά την εξοικονόμηση καυσίμου και άλλες παραμέτρους, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1222/2009».

Εποπτικός ρόλος στο διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας

Ειδικότερα, ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο οποίος στο πλαίσιο του εποπτικού του ρόλου θα έχει μεταξύ άλλων την εξουσία επιθεώρησης, κατακράτησης προϊόντος και υποβολής του σε έλεγχο ή δοκιμή, γνωστοποίησης των σχετικών αποτελεσμάτων επιθεώρησης, αξιολόγησης διορθωτικών μέτρων που λαμβάνονται από τους προμηθευτές ή εμπόρους για προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο. 

Περαιτέρω, ως αρμόδια αρχή θα έχει την εξουσία απαγόρευσης, ανάκλησης ή απόσυρσης προϊόντος από την αγορά, σε περίπτωση που τα διορθωτικά μέτρα κριθούν ως μη ικανοποιητικά, καθώς και επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Η θέση του συνδέσμου εισαγωγέων ελαστικών

Σύμφωνος με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου είναι ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Ελαστικών Κύπρου, καθώς, όπως επισημαίνει, εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και προάγεται η δίκαιη μεταχείριση των συμβαλλόμενων μερών. 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που εξέτασε το νομοσχέδιο έκανε αποδεκτή εισήγηση του Συνδέσμου για την εισαγωγή πρόνοιας με βάση την οποία να παρέχεται μια μεταβατική περίοδος συμμόρφωσης για τα οχήματα που φέρουν ελαστικά τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία C3, δηλαδή φορτηγά οχήματα, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις εταιρείες εισαγωγής να τοποθετήσουν τη σχετική σήμανση στα ελαστικά της εν λόγω κατηγορίας οχημάτων, που έχουν ήδη εισαχθεί στη Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος ζήτησε μεταβατική περίοδο έξι μηνών και η Επιτροπή αποφάσισε αυτή να ανέρχεται σε τρεις μήνες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκπρόσωπος του Συνδέσμου, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο την ίδια ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων προωθεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση για ψήφιση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κατακυρώνει δημόσιες προσφορές για τα ελαστικά µε την πιο χαμηλή τιμή και δείκτη κατανάλωσης Ε στην εξοικονόμηση καυσίμου.

Τόνισε επίσης ότι για τις κατηγορίες C2 και C3 θα είναι πολύ δύσκολο να κατατεθεί προσφορά µε δείκτη καυσίμου πάνω του Δ – Ε, ενώ διευκρινίζεται ότι η υπό ψήφιση νομοθεσία για εξοικονόμηση καυσίμου στα ελαστικά, αφορά στη κατηγορία C1 (επιβατικών αυτοκινήτων) µε δείκτη κατανάλωσης A-C.

Τα πρόστιμα σε περίπτωση αδικήματος

Με βάση το νομοσχέδιο, πρόσωπο, το οποίο διαπράττει αδίκημα σε περίπτωση πρώτης καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30 χιλ. και/ή στις δύο αυτές ποινές, και

Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €6 χιλ. και/ή στις δύο αυτές ποινές.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ του Κινήματος Οικολόγων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του.

Της Ελένης Χαραλάμπους