You are here

Στα «μουλωχτά» οι λιμουζίνες για αξιωματούχους

06/06/2023 07:38

Χωρίς τον έλεγχο της Βουλής θέλει η κυβέρνηση να προχωρά στην αγορά οχημάτων για αξιωματούχους στα ψηλά δώματα του κράτους, την ώρα που προωθεί την αγορά 35 λιμουζινών για τους νέους υπουργούς, υφυπουργούς, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αλλά και αρχηγούς Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς, προέδρους Δικαστηρίων και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κανονισμοί από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι αφορούν το πλαίσιο αγοράς υπηρεσιακών οχημάτων και περιλαμβάνουν διαγραφή υφιστάμενης πρόνοιας για ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με τον προγραμματισμό αγοράς υπηρεσιακών οχημάτων.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τους τροποποιητικούς κανονισμούς των «περί υπηρεσιακών οχημάτων του κρατικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα Κανονισμών», τη σχετική πρόνοια έκρινε ως αντισυνταγματική ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ενημέρωσε τη Βουλή ότι εξετάζεται η προμήθεια 35 «καθαρών» οχημάτων για χρήση από τους αξιωματούχους του κράτους, παρότι το σχετικό αίτημα αποσύρθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο με οδηγίες του προέδρου Χριστοδουλίδη.

Η σχετική πληροφόρηση προκύπτει από απαντητική επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού σε ερώτηση που απηύθυνε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, για τον αριθμό των ηλεκτρικών και καθαρών οχημάτων που έχουν αγοραστεί και χρησιμοποιούνται από τη δημόσια υπηρεσία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και ως εμπιστευτική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεραυνός αναφέρει ότι εξετάζεται η προμήθεια 35 «καθαρών» οχημάτων για χρήση από τους αξιωματούχους του κράτους, την ώρα που όπως ενημερώνει, μέχρι σήμερα έχουν αγοραστεί μόλις οκτώ ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη δημόσια υπηρεσία.

Ο κ. Κεραυνός σημειώνει περαιτέρω, ότι με βάση στοιχεία που έχουν αποσταλεί από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το οποίο έχει τη γενική αρμοδιότητα για την προμήθεια υπηρεσιακών οχημάτων, εντός Ιουλίου θα παραληφθούν 32 ηλεκτρικά οχήματα και δρομολογείται η αγορά άλλων 106 ηλεκτρικών οχημάτων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, τα 40 ηλεκτρικά οχήματα θα παραληφθούν μέχρι τα μέσα του 2024 και τα 60 πριν το τέλος του έτους, ενώ διευκρινίζει ότι την ίδια περίοδο η Δημοκρατία θα προμηθευτεί έξι ηλεκτρικά βαν χωρητικότητας 3 - 4 m3.

Εξετάζουν την αγορά 35 λιμουζινών

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα για την αγορά των 35 λιμουζινών είχε προωθηθεί στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τη λήξη της θητείας της και αφορούσε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €1,78 εκατ. για την προμήθεια 35 επιβατικών οχημάτων σαλούν για αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του είχε ζητήσει την επαναξιολόγηση της προκήρυξης η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2023, με στόχο να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές των οχημάτων, η ακόμα και να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων με μια πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση για τη Δημοκρατία.

H αγορά των 35 λιμουζινών δρομολογήθηκε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ, όσον αφορά στην προμήθεια 31,9% καθαρών οχημάτων, επί του συνόλου των προμηθειών οχημάτων, για την περίοδο από 2 Αυγούστου 2021 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σημειώνεται ότι στις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας είναι η κάλυψη αντίστοιχου ποσοστού και για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2026 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2030.

Βάζουν και άλλους στην λίστα δικαιούχων

Πέρσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει κανονισμούς μετά από έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, για τη συμπερίληψη στους αξιωματούχους που δικαιούνται παραχώρηση υπηρεσιακού οχήματος για αποκλειστική χρήση, των προέδρων της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, των γενικών διευθυντών της Βουλής, υπουργείων, υφυπουργείων, του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με βάση τους τροποποιητικούς κανονισμούς που κατατέθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή προβλέπεται η συμπερίληψη του Προέδρου του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των Υφυπουργών, στον κατάλογο των δικαιούχων σε χρήση υπηρεσιακού οχήματος πάνω σε αποκλειστική βάση, καθότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της οικείας νομοθεσίας, αυτοί δικαιούνται στα ωφελήματα του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου και των Υπουργών, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί κανονισμοί προνοούν, μεταξύ άλλων, για τη διαδικασία αγοράς, συντήρησης και αποξένωσης των υπηρεσιακών οχημάτων, καθώς και τους δικαιούχους σε χρήση υπηρεσιακού οχήματος πάνω σε αποκλειστική ή μη αποκλειστική βάση.

Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, υπηρεσιακά οχήματα δικαιούνται υπουργοί, υφυπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αρχηγοί Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς και ο προϊστάμενος ΚΥΠ, ενώ αξιωματούχοι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας κ.ά. καλύπτονται με άλλη νομοθεσία.

Της Ελένης Χαραλάμπους