You are here

Τέλος το «πάρτι» με χορηγία για Ράλι Κύπρος

06/10/2022 12:01

Τέλος στο πάρτι εκατομμυρίων με τη χορηγία που παραχωρείται κάθε χρόνο σε ιδιωτική εταιρεία για τη διεξαγωγή του ράλι Κύπρου, βάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για αυτεπάγγελτη εξέταση, μετά από εισήγηση των βουλευτών του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου και Σωτήρη Ιωάννου, για παραχώρηση κρατικών χορηγιών συνολικού ύψους €10,3 εκατ. από το 2003 μέχρι το 2021, προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, μια ιδιωτική εταιρεία.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφορικά με τα αιτήματα για κρατική χορηγία για το ράλι Κύπρος και για ευρωπαϊκές διοργανώσεις ράλι, δήλωσε ότι ύστερα από παράκληση του Πρόεδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Αυτοκινήτου, Αντώνη Μιχαηλίδη, δέχθηκε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, όπως είπε, αντί του προέδρου τον επισκέφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ένα άτομο το οποίο δήλωσε ότι είναι προωθητής και ζήτησε να δοθεί χορηγία από το κράτος, για τα επόμενα τρία χρόνια, ποσό ύψους €10,7 εκατ.

Ζήτησε μάλιστα από τον ίδιο όπως είπε, το συγκεκριμένο πρόσωπο να επικοινωνήσει με χορηγούς ώστε να εξασφαλιστούν χορηγίες από ιδιώτες, και του παρέδωσε και λίστα των υποψηφίων.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι απέρριψε το σχετικό αίτημα και υπέδειξε ότι στο Ράλι Ακρόπολης, το 70% των χορηγιών είναι από ιδιωτικές επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχει η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, μια δημόσια υπηρεσία και μόνο σε αυτή θα μπορούσαν να γίνουν χορηγίες.

Ο κ. Πετρίδης, αποκάλυψε επίσης ότι διεξήχθη έρευνα η οποία κατέδειξε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του κράτους οι χορηγίες προς το Σύνδεσμο, όπως υποστηριζόταν για προώθηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς τα οφέλη ήταν δυσανάλογα λιγότερα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μανώλης Κουλουμάς, κατήγγειλε ότι ουδέποτε τηρήθηκαν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του ράλι, όπως συμβαίνει σε άλλες ομοσπονδίες και άλλα αθλήματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εκβίαζαν την κυβέρνηση για να παίρνουν τη χορηγία.

Δήλωσε ότι για το 2022, η εταιρεία ζήτησε συνάντηση με την Ομοσπονδία, τον ΚΟΑ και το υφυπουργείο Τουρισμού και πως κατέληξαν σε συμφωνία για τη διοργάνωση του ράλι Κύπρος, ενώ είπε ότι στην πορεία η εταιρεία τους ζήτησε να αποσυρθούν λόγω ότι δεν θέλανε να δικαιολογήσουν εισφορές.

Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχουν σοβαροί σπόνσορες που κατέβαλαν χρήματα για τα οποία έχουν αποδείξεις, και τα οποία δεν εμφανίζονται πουθενά, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν και σωρεία καταγγελιών και στοιχείων για παρατυπίες.

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως ο ΚΟΤ, ο προκάτοχος του Υφυπουργείου, διεξήγαγε μελέτη για έτη 2015 – 2017 διαπίστωσε ότι το όφελος «δεν ήταν ανάλογο σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν στη διοργάνωση», ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και έρευνα που διεξήγαγε το Υφυπουργείο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. «Πιστεύουμε ότι ορθά μειώθηκε το ποσό της χορηγίας και εν τέλει η απόφαση της κυβέρνησης ότι με τις παρούσες συνθήκες η χορηγία έπρεπε να διακοπεί», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΚΟΑ, ο Βάσος Κουτσιούντας είπε πως ο Οργανισμός επικροτεί όλες τις αθλητικές διοργανώσεις και ότι η διοργάνωση πρέπει να συνεχιστεί αλλά με τον σωστό τρόπο, δηλαδή από τη Ομοσπονδία, και με την εμπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σοβαρές καταγγελίες

Σε τοποθέτηση ενώπιο της Επιτροπής ο κ. Ιωάννου είπε πως ενέγραψε το θέμα διότι «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν έγιναν οι σωστές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια, παραχωρείται χορηγία σε μια εταιρεία και όχι στην ομοσπονδία και θέλουμε να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

«Οι καταγγελίες που έχουμε ενώπιον μας είναι αρκετά σοβαρές, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται χρήματα του φορολογούμενου χωρίς αποτέλεσμα», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έφερε ένσταση στη συζήτηση του θέματος, λόγω της απουσίας του Αντώνη Μιχαηλίδη. «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στην απουσία αυτών που θα επικρίνουμε.

 Η συζήτηση πρέπει να αναβληθεί και να κληθεί ο ΚΣΑ για να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις»,  είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πασιφανής σκοπιμότητα» εναντίον του διότι ο ίδιος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣΑ μέχρι το 2011.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η εξέταση του θέματος θα συνεχιστεί και θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΚΣΑ για να τοποθετηθεί επί των όσων ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία. «Ουδέποτε η Επιτροπή παρεμπόδισε οποιονδήποτε να έλθει στην Επιτροπή», είπε.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι, «όπου εμπλέκονται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, πρέπει να ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες, με σωστούς ελέγχους και παρακολούθηση, με στόχο τη μεγιστοποίηση του συμφέροντος της κυπριακής οικονομίας και του Κύπριου πολίτη».

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να διεξαγάγει έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν τα χρήματα, ενώ διερωτήθηκε ποιος οργανισμός αποδέχεται τη διοργάνωση του ράλι στα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα στη διαχείριση των χορηγιών εξού και το ΥΠΟΙΚ έκοψε για φέτος την χορηγία.

Ο Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης διερωτήθηκε γιατί η Ομοσπονδία γιατί δεν διεκδίκησε νωρίτερα τη διοργάνωση του Ράλι αντί το 2021.

Της Ελένης Χαραλάμπους