You are here

Τετραπλασιάστηκαν τα πράσινα αυτοκίνητα

17/04/2019 06:47

Απότομη στροφή στα πράσινα αυτοκίνητα φαίνεται να κάνουν οι κύπριοι τα τελευταία χρόνια.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία που παρέθεσε στη βουλή η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Με βάση τα στοιχεία, οι εγγραφές υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν από 395 οχήματα το 2015 σε 1674 το 2018 και των ηλεκτροκίνητων από 10 σε 135.  Οι αριθμοί είναι μικροί σε σχέση με το σύνολο των περίπου 36 χιλ. ιδιωτικών οχημάτων σαλούν που εγγράφηκαν στο αρμόδιο τμήμα το 2018.  Μέσα σε λίγα όμως χρόνια κατάφεραν να φτάσουν το 5% των συνολικών εγγραφών, δηλαδή 1 στα 20 οχήματα είναι υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα.

Η απότομη αύξηση στις εγγραφές πράσινων αυτοκινήτων δεν είναι άσχετη με το πλαίσιο κινήτρων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Η υπουργός μεταφορών αναφέρει στην απάντηση της ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον περί μηχανοκινήτων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως νόμο, για τα ηλεκτροκίνητα μηχανοκίνητα οχήματα καθορίζεται μηδενικός φόρος κατανάλωσης καθώς, επίσης, και μηδενικό ετήσιο τέλος κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση περαιτέρω διευκολύνσεων για τους κατόχους ηλεκτρικών και φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, σημειώνεται ότι το υπουργείο μεταφορών, επικοινωνιών και έργων προωθεί μέτρα για τη δημιουργία των υποδομών για την ηλεκτροκίνηση (χώροι επαναφόρτισης). 

Αναφορικά με τα υβριδικά οχήματα, οι εκ κατασκευής εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CΟ 2 ) είναι συνήθως χαμηλές και κάτω των 120 γρ/χλμ, συναφώς ο φόρος κατανάλωσης για αυτά τα οχήματα είναι συνήθως μηδενικός ενώ το ετήσιο τέλος κυκλοφορίας υπολογίζεται κάτω των €60. Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι, κατά το έτος 2018 από τα 1674 οχήματα διπλής προώσεως που έχουν εγγράφει, τα 1342 είχαν CΟ 2 κάτω των 120 γρ/χλμ.

Επίσης, προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση της στάθμευσης συμβατικών αυτοκινήτων σε χώρους επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και τη δημιουργία κατάλληλης σήμανσης για τους χώρους αυτούς (ταμπέλες, οδόστρωμα). 

Πρόσθετα, αναφέρεται ότι υπάρχει συνεργασία του υπουργείου με άλλα συναρμόδια υπουργεία (υπουργείο οικονομικών) για την εξέταση περαιτέρω κινήτρων για την αγορά τέτοιων οχημάτων.

H.E.