You are here

Υποχρεωτική τοποθέτηση ασφαλείας στα λεωφορεία και φορτηγά

15/03/2019 17:06

Πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και στοχεύει στην υποχρεωτική τοποθέτηση κατάλληλης διάταξης σε λεωφορεία και φορτηγά, έτσι ώστε να εμποδίζεται η πτώση του άξονα μετάδοσης κίνησης σε περίπτωση αποκοπής ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης αυτού, συζήτησε σήμερα η  Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής.


Η πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους βουλευτές Χριστάκη Τζιοβάνη, Αντρέα Φακοντή και Κώστα Κώστα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, αναφέρει ότι η εν λόγω υποχρέωση εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει αναγκαία υποδομή ή κατόπιν έγκρισης του κατασκευαστή των συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων, ενώ σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται ποινές.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη, είπε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, καθίσταται αναγκαία «η τοποθέτηση διάταξη ασφαλείας κάτω από μηχανοκίνητα φορτηγά και λεωφορεία, ούτως ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μπορεί να συγκρατεί τον άξονα κίνησης των συγκεκριμένων οχημάτων με σκοπό να προληφθούν ατυχήματα».

«Γίναμε μάρτυρες και θανατηφόρων ατυχημάτων με αυτό τον τρόπο και σκοπός είναι η διασφάλιση, ούτως ώστε να προληφθούν τα όποια ατυχήματα», είπε.

Ανέφερε πως έχουν δοθεί δύο χρόνια, ως μεταβατική περίοδος, ούτως ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη στα υφιστάμενα λεωφορεία και φορτηγά.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζιοβάνη, «νοείται ότι η τοποθέτηση της διάταξης αυτής γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει η αναγκαία εκ κατασκευής υποδομή στο όχημα ή μετά από έγκριση του κατασκευαστή του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το κόστος για την τοποθέτηση της διάταξης αυτής κυμαίνεται γύρω στα 100 με 200 ευρώ.

Ποινές

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μηχανοκίνητων οχημάτων, που δεν θα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες τους νόμου, θα είναι ένοχοι αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης τους θα υπόκεινται σε φυλάκιση 6 μηνών ή σε χίλια ευρώ πρόστιμο ή και τα δύο μαζί.