You are here

Απέρριψαν παράθυρο εγγραφής οχημάτων μεγάλης ηλικίας

28/06/2019 15:56

Η πλειοψηφία της βουλής καταψήφισε πρόταση νόμου για το άνοιγμα παραθύρου εγγραφής μεγάλης ηλικίας οχημάτων που εισήχθησαν στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, τα οχήματα δεν ικανοποιούν τις πρόνοιες των σχετικών κανονισμών αναφορικά με την ηλικία ή και τις τεχνικές προδιαγραφές τους και επομένως δεν είναι δυνατή η εγγραφή τους.

Οι ιδιοκτήτες ή και οι εισαγωγείς των οχημάτων, όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δημήτρη Δημητρίου του ΔΗΣΥ, δεν ευθύνονται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αφού οι πλείστοι εξαπατήθηκαν από τους πωλητές των εν λόγω οχημάτων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε το υπουργείο μεταφορών κατά τη συζήτηση της πρότασης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν τις προσπάθειες που γίνονται για μείωση των εκπομπών ρύπων στις μεταφορές, καθώς και το γεγονός ότι η βουλή μόλις πριν από μερικούς μήνες νομοθέτησε για την αλλαγή του υπολογισμού τελών κυκλοφορίας στη βάση των εκπομπών ρύπων οχημάτων με βασικό παράγοντα την ηλικία τους.

Υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η βουλή σε άνοιγμα παραθύρου για την εγγραφή οχημάτων ηλικίας 20 και 30 ετών και ότι οι εξαπατηθέντες μπορούν εάν το επιθυμούν να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Ορισμένοι έκαναν λόγο για εξυπηρέτηση μερικών ιδιοκτητών ζητώντας συγκεκριμένες αναφορές για τον τύπο των εν λόγω οχημάτων. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση πρόκειται για συνολικά 115 οχήματα με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή μεταφορών με τον κ. Δημητρίου να σημειώνει ότι είναι κυρίως ιαπωνικά μικρού κυβισμού.

Κατά τη ψηφοφορία, 15 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης νόμου, 20 εναντίον και 3 τήρησαν αποχή.

 

Της Μαρίας Χαμπή