You are here

Αρχές 2022 οι εγκρίσεις για απόσυρση οχημάτων

29/12/2021 06:38

Στις αρχές νέου χρόνου αναμένεται ότι θα ενημερωθούν όσοι θα εξασφαλίσουν έγκριση από το υπουργείο Μεταφορών για απόσυρση των παλαιών οχημάτων τους και αντικατάσταση τους με καινούρια τα οποία θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o λειτουργός Α’ του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Ευάγγελος Παντελή, από τις 20 Δεκεμβρίου που ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το τμήμα εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης σχεδίων χορηγιών, η οποία αφορούσε την απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάσταση τους, στις πλείστες περιπτώσεις, με οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ. Παντελή είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των 3,145 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και στις αρχές του νέου έτους να αρχίσει η αποστολή στους δικαιούχους, της σχετικής προκαταρτικής έγκρισης, ταχυδρομικώς.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν στα αρχεία του Τμήματος τα τηλεφωνικά αρχεία των αιτητών, θα αποσταλεί βεβαίωση και μέσω μηνύματος στο κινητό τους, ενώ επεσήμανε πως ο αριθμός αίτησης όσων τύχουν έγκρισης (φυσικών και νομικών προσώπων), θα δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Περιθώριο δύο μηνών για παραγγελία νέου οχήματος

Όσοι τύχουν έγκρισης, σημείωσε ο κ. Παντελή, θα πρέπει εντός δύο μηνών να προσκομίσουν τα αποδεικτικά παραγγελίας του καινούργιου οχήματος και σε χρονικό περιθώριο 12 μηνών να παραχωρηθούν τα στοιχεία εγγραφής του ώστε οι δικαιούχοι να τύχουν της χορηγίας, η οποία θα τους καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό τους.

Ο κ. Παντελή είπε ότι στο ενδεχόμενο που δεν κατατεθούν τα απαραίτητα στοιχεία εντός του χρονικού διαστήματος των δύο μηνών, οι αιτήσεις θα απορρίπτονται και θα ενημερώνονται οι επόμενοι στη λίστα για αξιοποίηση της χορηγίας.

Δεκαπλάσιες οι αιτήσεις για αντικατάσταση παλιού με υβριδικό

Ο κ. Παντελή, σημείωσέ πως επιδείχθηκε τεράστιο ενδιαφέρον για το σχέδιο επιχορήγησης που προνοεί την απόσυρση παλαιού οχήματος και αντικατάσταση με καινούργιο όχημα ιδιωτικής χρήσης με μάζα εκπομπών ≤50 gr/km - CO2 ( Υβριδικό με ρευματολήπτη), καθώς υποβλήθηκε σχεδόν δεκαπλάσιος αριθμός αιτήσεων από ότι μπορεί να πληρώσει το σχέδιο.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 2,973 αιτήσεις, ενώ με το διαθέσιμο κονδύλι υπολογίζεται ότι θα δοθεί χορηγία σε 360 αιτητές.

Ο κ. Παντελή επεσήμανε ότι οι αιτήσεις θα τύχουν έγκρισης βάσει της ημερομηνίας πρώτης εγγραφής του οχήματος που έχει δηλωθεί για απόσυρση.

Όσον αφορά τα άλλα πέντε σχέδια στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης σχεδίων, ο κ. Παντελή είπε ότι υποβλήθηκαν 16 αιτήσεις για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούργιο υβριδικό όχημα ταξί, ενώ το σχέδιο προνοεί την πληρωμή 33 αιτήσεων.

Για το σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης με καινούριο αναπηρικό υβριδικό όχημα, υποβλήθηκαν 25 αιτήσεις, ενώ το σχέδιο αναμένεται να καλύψει 20 δικαιούχους.

Για το σχέδιο απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο υβριδικό όχημα πολύτεκνης οικογένειας, υποβλήθηκαν 63 αιτήσεις ενώ το σχέδιο χορηγεί 20. Για το σχέδιο απόσυρσης και αγοράς καινούριου ηλεκτρικού ποδηλάτου υποβλήθηκαν 51 αιτήσεις, ενώ το σχέδιο θα επιχορηγήσει την αγορά 100 νέων ποδηλάτων.

Τέλος, για το σχέδιο απόσυρσης παλαιού οχήματος έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων υποβλήθηκαν 17 αιτήσεις, ενώ προνοείται η επιχορήγηση 533 δικαιούχων.

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς απόσυρσης παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούργιο όχημα κυμαίνονται από €7,5 χιλ. μέχρι €12 χιλ. Για την απόσυρση παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο ηλεκτρικό ποδήλατο η επιχορήγηση ανέρχεται στα €1000, ενώ για την απόσυρση παλαιού οχήματος έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων η επιχορήγηση θα ανέρχεται στα €750. 

Σημείωσε ακόμα, ότι η αξιολόγηση των υποβαλλομένων αιτήσεων, διενεργείται από τριμελή επιτροπή λειτουργών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 20 Δεκεμβρίου του 2021 η δεύτερη δέσμη των σχεδίων χορηγιών για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Κατά την πρώτη εβδομάδα υποβλήθηκαν πέραν των 4 χιλιάδων αιτήσεων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Της Ελένης Χαραλάμπους