You are here

Αυτοκίνητα: Μελέτη για «πράσινο» φόρο

20/09/2004 11:38
Προθεσμία ενός μήνα έχουν εξασφαλίσει το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Υπουργείο Οικονομικών για να τοποθετηθούν επίσημα σε δύο προτάσεις νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη.

Η μια πρόταση αποσκοπεί στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη δασμολογητέα τιμή, με την οποία επιβαρύνονται τα προσφερόμενα προς πώληση αυτοκίνητα. Η δεύτερη πρόταση προνοεί την επιβολή φορολογίας επί του κυβισμού των αυτοκινήτων, η οποία θα διοχετεύεται σε ειδικό ταμείο για την επιδότηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δημοσίων μεταφορικών μέσων.

Ο λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Αντώνης Σιαρλής αναφέρθηκε στη συμφωνία της GATT του 1994, η οποία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν τα τιμολόγια των εκτελωνίσεων, ενώ ανάλογοι περιορισμοί προκύπτουν και από την υιοθέτηση του κοινού δασμολογίου το Μάιο του 2004.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών όπως εξετάσουν το πώς είναι δυνατή η ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με τις τιμές εισαγωγής των αυτοκινήτων (χωρίς τα έξτρα).

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του ταμείου για στήριξη των δημοσίων μεταφορικών μέσων, ο πρόεδρος της επιτροπής κάλεσε τα δύο προαναφερθέντα υπουργεία, όπως και το υπουργείο Συγκοινωνιών, να μελετήσουν το θέμα ώστε να ετοιμαστεί κυβερνητική πρόταση εντός ενός μηνός.

Όπως ανάφερε ο Γιώργος Περδίκης το κίνητρο της παροχής χαμηλότερου τέλους εγγραφής για καινούργια αυτοκίνητα όταν αποσύρονται τα παλαιότερα αποδείχθηκε αναποτελεσματικό μιας και μόνο πέντε πολίτες το αξιοποίησαν. Η πρόταση του, ανέφερε, βασίζεται στην «επικουρική» διοχέτευση των σχετικών εσόδων, όπως ανέφερε ο βουλευτής, σε προγράμματα των δημοσιών μεταφορικών μέσων και όχι προς κάλυψη των ζημιών από «άγονες διαδρομές» των εταιρειών λεωφορείων.

Του Στέλιου Ορφανίδη