You are here

Για μεγάλα πορτοφόλια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

07/12/2021 07:29

Συγκρατημένο είναι μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάσταση τους με την αγορά καινούργιου οχήματος.

Στο σχέδιο απόσυρσης οχημάτων εντάσσονται και μοντέλα μεγάλων εταιρειών εισαγωγής αυτοκινήτων με τις τιμές να κυμαίνονται από €21,5 χιλ. φτάνοντας μέχρι και τις €59,9 χιλ.

Από τη Honda συμμετέχει το Hοnda Ε με την τιμή να ανέρχεται σε €38400, €28400 με απόσυρση και €29400 χωρίς απόσυρση.

Αναφορικά με τη Mercedes, όλα τα μοντέλα σε όλες τις κατηγορίες εντάσσονται στα σχέδια.

Αναφορικά με τη Ford, το Ford Mustang είναι στις €59900 και με τη χορηγία €50900 και μειώνεται σε €50000 εάν θα γίνει απόσυρση.

Για το Ford Kuga αξίας €35000 δίνεται χορηγία €7500.

Για τα 2 MG η τιμή από € 31500 μειώνεται σε €21500 με χορηγία €10.000

Όσον αφορά την Toyota, τα μοντέλα που είναι διαθέσιμα και εντάσσονται στα σχέδια απόσυρσης είναι τα εξής:

-Toyota bZ4X (BEV) – από €46,700

-Toyota RAV4 Plug-in Hybrid (PHEV) – από €50,200

-Lexus NX 450h+ Plug-in Hybrid (PHEV) – από €59,300

Οι ακρονυμίες BEV και PHEV δεν είναι μέρος του ονόματος των μοντέλων, περιγράφουν τους κινητήρες, BEV σημαίνει Battery Electric Vehicle που σημαίνει πλήρως ηλεκτρικό και PHEV που σημαίνει Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Οι χορηγίες είναι διαφορετικές αναλόγως του κινητήρα.

Συγκρατημένο το ενδιαφέρον στα showrooms

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μέγεθος του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τα σχέδια που προωθούνται, θα διαφανεί στην πορεία.

Ωστόσο επισημαίνουν, πως στο μυαλό των πολιτών δεν φαίνεται έχουν ξεκαθαρίσει οι παράμετροι των κινήτρων.

«Έχουμε πάρει πολλά τηλεφωνήματα από τον κόσμο που προσπαθεί να καταλάβει τις διαφορές μεταξύ των υβριδικών. Υπάρχει μεγάλη απορία στον κόσμο, το ενδιαφέρον θα διαφανεί τους επόμενους μήνες με την περαιτέρω διασαφήνιση του σχεδίου και το ξεκαθάρισμα του κοινού για τα διαθέσιμα μοντέλα», ανέφερε στη StockWatch ο διευθυντής πωλήσεων της Honda, Χρίστος Πολυκάρπου.

«Είναι μια ευκαιρία του κύπριου αγοραστή να ψαχτεί και να μορφωθεί για να αγοράσει υβριδικό-ηλεκτρικό αυτοκίνητο», τονίζει.

«Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όσο περνούν οι μέρες βελτιώνεται», επισημαίνει ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκογλου.

700 αιτήσεις την πρώτη μέρα

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μεταφορών, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν την πρώτη μέρα του σχεδίου, ανήλθαν στις 700 για όλες τις κατηγορίες του σχεδίου απόσυρσης.

Το κόστος των δύο σχεδίων που εξήγγειλε και θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο, ανέρχεται στα €45 εκατ. Τα €30 εκατ. αφορούν το σχέδιο κινήτρων για αγορά ηλεκτρονικού οχήματος και τα €15 εκατ. το σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάστασης με καινούργιο όχημα ιδιωτικής χρήσης.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.

Το σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων αφορά στην παραχώρηση κινήτρων για εναλλακτικά, μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών ρύπων οχήματα, ενώ το δεύτερο σχέδιο αφορά επιχορήγηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος θα είναι στις €7,5 χιλ. για κάθε δικαιούχο, ενώ θα δοθούν 360 χορηγίες.

Εθνικός στόχος, είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

Της Γεωργίας Χαννή