You are here

Χαμηλά το ποσοστό ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας

12/01/2022 12:06

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται για την ανανέωση αδειών κυκλοφορίας.

Μέχρι χθες ανανεώθηκαν μόνο 65.000 άδειες κυκλοφορίας από σύνολο αδειών που ανέρχεται στις 721.000 με βάση τα περσινά στοιχεία, σύμφωνα με το λειτουργό Α' του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Βλαδίμηρο Ζαβρό.

Ο κ. Ζαβρός, δήλωσε στη StockWatch ότι η έναρξη ανανέωσης των αδειών ξεκίνησε από τις 7 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι την 11η Μαρτίου 2022.

Συνήθως τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες ανανεώνει την άδεια του το 11%  των ιδιοκτητών, όπως ανέφερε.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσοστό ανανέωσης βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο κ. Ζαβρός, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους έγκαιρα, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία τις τελευταίες ημέρες.

Σημείωσε ότι οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και 12 μηνών.

Λήξη προθεσμίας και πέναλτι

Οι άδειες κυκλοφορίας ανανεώνονται μέχρι την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, χωρίς επιβάρυνση ενώ για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την 11η Μαρτίου 2022 επιβάλλεται ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας είναι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (MOT) το οποίο πρέπει να είναι ενεργό και η ασφάλεια του οχήματος.

Ο κ. Ζαβρός επεσήμανε ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους για το έτος 2021, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2022 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department - www.mcw.gov.cy). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2021 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ, εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2021 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2022 μέχρι την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022.

Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στις Τράπεζες, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.

Της Ηρώς Ευθυμίου