You are here

ΙΧ: Αυξήσεις με γεωμετρικούς ρυθμούς

08/09/2004 15:28
Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζονται οι πωλήσεις ιδιωτικών αυτοκινήτων στην Κύπρο, παρά την ανάπαυλα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις ιδιωτικών αυτοκινήτων τον περασμένο Αύγουστο υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003, φθάνοντας από 1600 σε 3250. Ιδιαίτερα ψηλή ήταν η αύξηση στα καινούργια αυτοκίνητα, ο αριθμός των οποίων τετραπλασιάστηκε σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, φθάνοντας τα 1386 σε σχέση με 333 πέρσι. Αυξημένος κατά 47,1% είναι και ο αριθμός των εγγραφών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που έφτασε τα 1864 σε σχέση με 1267 τον περσινό Αύγουστο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων σχετίζεται και με τη φημολογία που είχε ξεκινήσει πέρσι για την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή στα καινούργια αυτοκίνητα, γεγονός που συνέβαλε στο να τηρήσουν πολλοί καταναλωτές στάση αναμονής.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, ο αριθμός των συνολικών εγγραφών από τις αρχές του έτους ανέρχεται σε 28.212 σε σχέση με 19.752 την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 42,8%. Ο συνολικός αριθμός των εγγραφών καινούργιων ιδιωτικών αυτοκινήτων ανήλθε την πρώτη οκταμηνία σε 11.883 σε σχέση με 5.610 την αντίστοιχη περσινή, γεγονός που μεταφράζεται με υπερδιπλασιασμό των εγγραφών. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των εγγραφών μεταχειρισμένων Ι.Χ. σημείωσε αύξηση 15,8%, φθάνοντας τα 16.382 την πρώτη οκταμηνία φέτος σε σχέση με 14.142 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων προκύπτει ότι το μερίδιο αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκε τον Αύγουστο σε 42,6% από 20,8% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Για ολόκληρη την οκταμηνία, το ποσοστό των εγγραφών καινούριων ανήλθε σε 41,9% σε σχέση με 28,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου για τη φορολογία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αναμένεται ότι το μερίδιο των καινούργιων θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτου Άθως Πασιάς είπε ότι τα πράγματα για τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αρχίζουν να δυσκολεύουν, παρά την αύξηση των πωλήσεών τους. Τα 17.000 αυτοκίνητα που διέθεταν τον περασμένο Νοέμβριο οι 400 εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό πωληθεί. Εν τω μεταξύ όμως ενώ πλησιάζει ο Νοέμβριος εξαντλούνται και τα χρονικά περιθώρια για τη διάθεσή τους με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Ενόψει της εξέλιξης αυτής ο σύνδεσμος, είπε, προτίθεται να ζητήσει αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος από τη Βουλή.











Του Στέλιου Ορφανίδη