You are here

Κόβει ράβει ο Καρούσος με το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

14/01/2020 07:16

Αλλαγές στο σχέδιο απόσυρσης οχημάτων φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, σχεδόν δύο μήνες μετά την εξαγγελία του, παρατείνοντας την αναμονή των επίδοξων αγοραστών νέων οχημάτων αλλά και το πάγωμα που παρατηρείται στην αγορά οχημάτων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες (ΡΙΚ, Φιλελεύθερος) φέρουν τον νέο υπουργό συγκοινωνιών να αλλάζει το σχέδιο, με πρόταση που οδεύει για την αυριανή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.  Βασική αλλαγή είναι αντί να επιχορηγείται η αγορά μόνο νέων αυτοκινήτων, με απόσυρση παλιών, θα επιχορηγείται (με μικρότερο ποσό €1000) και η αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων μέχρι τριών ετών.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που θα διαθέσει το υπουργείο φαίνεται να μένει το ίδιο και φτάνει τα €2,5 εκ.

Εν αναμονή του σχεδίου, οι πωλήσεις σαλούν οχημάτων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 κατά 6,2% στις 2666 από 2843 τον Δεκέμβριο του 2018.

Ολόκληρο το 2019 οι πωλήσεις σαλούν μειώθηκαν κατά 7,1%.  Περίπου ένα στα τρία αυτοκίνητα σαλούν που εγγράφηκαν το 2019 ήταν καινουργια.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκογλου σημειώνει στη StockWatch ότι η κάμψη στις πωλήσεις αποδίδεται στο ότι ο κόσμος είναι στριμωγμένος οικονομικά ενώ σκέφτονται και τις πιέσεις που ασκούν οι τράπεζες για εξόφληση των δανείων.

Ερωτηθείς εάν επηρέασε το σχέδιο απόσυρσης, ο κ. Κωστέκογλου ανέφερε ότι η επίδραση είναι περιορισμένη, επισημαίνοντας ότι οι αγοραστές αναμένουν την επίσημη εξαγγελία του νέου σχεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου μεταφορών Νοεμβρίου 2019, το σχέδιο αφορά την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €2.000 (1250 χορηγίες) και την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος Μ1 (τύπου σαλούν), το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στις €5.000 (100 χορηγίες) με τιμή αγοράς του οχήματος μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, να μην υπερβαίνει τα €40.000.

Με βάση τις γενικές λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο το σχέδιο έχει δύο πτυχές.

Η πρώτη αφορά τους κατόχους παλαιών οχημάτων οι οποίοι θα μπορούν να τα αποσύρουν και να λάβουν €2.000 με την προϋπόθεση να αγοράσουν καινούριο όχημα και όχι μεταχειρισμένο, κάτω των 1800 κυβικών. Συνολικά με βάση το κονδύλι που έχει εγκριθεί θα δοθούν 1.250 χορηγίες. Το προς απόσυρση «παλαιό όχημα» πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ηλικίας δεκαπέντε ετών και άνω. Μπορεί να είναι κατηγορίας Μ1 (τύπου σαλούν) ή Ν1 (μεταφοράς εμπορευμάτων).

Η δεύτερη στοχεύει στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Το ποσό των €5.000 θα δίνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν καινούριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όχημα με μηδενικές εκπομπές ρυπογόνων ουσιών. Για να εγκριθεί η χορηγία, δεν απαιτείται απόσυρση παλαιού οχήματος. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δοθούν συνολικά 100 χορηγίες, ωστόσο η τιμή αγοράς του οχήματος μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €40.000.

Της Γεωργίας Χαννή