You are here

Κύμα ανατιμήσεων και στην αγορά αυτοκινήτων

10/11/2021 07:14

Κύμα ανατιμήσεων αναμένεται στην αγορά αυτοκινήτων στις αρχές του επόμενου έτους, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου.

Οι αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών και των καυσίμων, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά αυτοκινήτων, με τους εισαγωγείς να ετοιμάζονται για αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Honda, Χρίστος Πολυκάρπου, δήλωσε στη StockWatch ότι «μετά τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, αναμένεται να επηρεαστούν και οι τιμές των αυτοκινήτων χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το βαθμό που θα επηρεαστεί η αγορά».

Ο brand manager της Hyundai, Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, επισημαίνει ότι ο τομέας δεν έχει ακόμα βιώσει σε μεγάλο βαθμό το κύμα αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, «αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει με τη νέα χρονιά», τόνισε.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξουν κάποιες αυξήσεις και στον τομέα των αυτοκινήτων, χωρίς να είναι γνωστό σε πιο βαθμό θα φτάσουν και το κόστος «δυστυχώς θα μετακυλήσει στον καταναλωτή», υπέδειξε.

«Είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει άμεσα να δοθούν κίνητρα και για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων έτσι ώστε να μην βασιζόμαστε στα καύσιμα που όπως παρατηρούμε οι τιμές τους αυξάνονται σε ραγδαίο ρυθμό», τόνισε.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes, Λάκης Κωστέκογλου, σημειώνει πως είναι σίγουρο το ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και στην αγoρά αυτοκινήτων. Ωστόσο, διευκρινίζει πως για τις παραγγελίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί «δεσμευόμαστε για τις ίδιες τιμές».

«Για το ύψος της αύξησης δεν έχουμε ακόμη πληροφόρηση», επισημαίνει, τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός για αγορές γενικά λόγω της αύξησης που παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα».

Αντίθετα, ο marketing & CX manager, της Toyota Cyprus,  Λούκας Λεωνίδου, ανέφερε στη StockWatch ότι οι ανατιμήσεις και καθυστερήσεις που υπάρχουν και στον κλάδο εισαγωγής των αυτοκινήτων, δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Ωστόσο, υπέδειξε πως «το φρένο που πάτησε η παραγωγή λόγω της έλλειψης μικροεπεξεργαστών, σε συνδυασμό με το αυξημένο μεταφορικό κόστος έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στην αγορά».

Εξήγησε πως «οι πελάτες που υποβάλλουν σήμερα παραγγελίες για συγκεκριμένα μοντέλα, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι την παράδοση».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάζονται και στο StatWatch, οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν κατά 21,1% τον Οκτώβριο του 2021 στις 2.005 από 2.542 πέρσι.

Το Σεπτέμβριο η μείωση ήταν 19,6%.

Το δεκάμηνο του 2021 οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν κατά 6,6% και έφτασαν τις 23.341, σε σύγκριση με 24.987 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. 

Της Γεωργίας Χαννή