You are here

Μούδιασε η αγορά αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο

27/12/2018 11:12

Μουδιασμένη είναι η αγορά αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας από τις αρχές του 2019, σύμφωνα στελέχη της αγοράς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχές του μήνα την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα και την αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των τελών κυκλοφορίας μηχανημάτων οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπονται αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 με ψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 και Ν1 ανάλογα με την ηλικία του οχήματος που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Επίσης, αποφασίστηκε παροχή κινήτρου για απόσυρση οχήματος μεγάλης ηλικίας.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicars Χριστιάνα Διογένους, σημειώνει ότι η αγορά μετά την ανακοίνωση των αλλαγών έχει παγώσει.

«Η αγορά αυτήν την στιγμή είναι νεκρή καθώς οι καταναλωτές αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», επισημαίνει.

Παράλληλα, προσθέτει, υπάρχει και το πρόβλημα παραλαβής των αυτοκινήτων καθώς αρκετοί καταναλωτές δεν πάνε να παραλάβουν τα αυτοκίνητα τους περιμένοντας να ωφεληθούν από τις αλλαγές.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκογλου αναφέρει ότι «ο Δεκέμβριος παρουσίασε μεγάλη μείωση μετά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Η χρονιά κλείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι».

Εκ μέρους του ομίλου Πηλακούτα, ο Γιώργος Ρούσσος αναφέρει ότι «ο Δεκέμβριος είναι λίγο πεσμένος καθώς οι καταναλωτές αναμένουν να δουν τις εξελίξεις μετά τις αλλαγές στα τέλη για να αποφασίσουν».

Εκτιμά και αυτός ότι «η χρονιά κλείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εγγραφές επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου κατά 13,1% στα 37.840, από 33.449 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Η αύξηση των εγγραφών, όμως, οφείλεται εξολοκλήρου στη μεγάλη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων.  Οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων καταγράφουν αύξηση 0,4% ενώ στα μεταχειρισμένα η αύξηση ανέρχεται στο 20,6%.

Περίπου δύο στα τρία οχήματα σαλούν που πωλήθηκαν το 2018 είναι μεταχειρισμένα.

Της Γεωργίας Χαννή