You are here

Οι επαναεξαγωγές αυτοκινήτων θα επηρεαστούν από άτακτο Brexit

09/04/2019 13:14

Ελάχιστες αναμένεται ότι θα είναι οι επιπτώσεις στην Κύπρο σε περίπτωση άτακτου Brexit, δήλωσε ο υπουργός εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώπιον της επιτροπής εμπορίου της βουλής.

Αναλύοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση άτακτου Brexit, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι παρά τη χθεσινή απόφαση της βουλής των κοινοτήτων υφίσταται  ο κίνδυνος διότι θα εξαρτηθεί και από την απόφαση των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

«Το μόνο που φαίνεται να επηρεάζεται από ένα άτακτο Brexit σύμφωνα με μελέτη που έκανε το υπουργείο είναι οι επαναεξαγωγές των αυτοκίνητων που για την ώρα αναγράφεται ένας δασμός της τάξης του 10%», ανέφερε ο υπουργός εμπορίου.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι «έχουμε κάνει μια μελέτη για τις εξαγωγές και δεν φαίνεται να επηρεάζεται το χαλούμι, οι πατάτες, τα φρούτα και οι χυμοί από ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit» και πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί ο τουρισμός δεδομένου ότι για 90 ημέρες οι βρετανοί απαλλάσσονται από τη θεώρηση εισόδου ενώ ήδη υπήρξε ρύθμιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας για όλη την Ευρώπη.

Τόνισε ότι «σε περίπτωση άτακτης εξόδου θα ισχύσουν οι κανόνες του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου ενώ σε περίπτωση συμφωνημένου Brexit θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο χρόνων, όπου τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι μέχρι να συμφωνηθεί μελλοντική σχέση. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπορική συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ, παρόμοια με αυτής που υπάρχει με τον Καναδά. Μια τρίτη επιλογή, πιο απομακρυσμένη, είναι να υπάρξει ενιαία αγορά τύπου Νορβηγίας» εξήγησε.        

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου Αντρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορούν όλες τις χώρες.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει κάνει όλες τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχε κάνει έτσι ώστε η όποια εξέλιξη να είναι διαχειρίσιμη από πλευράς κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε  ότι αυτό που θα υπερισχύσει τελικά, χωρίς δυνατότητες παρέκκλισης, θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατήγγειλε αργοπορία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, για να προληφθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει η ίδια ανικανότητα, προχειρότητα και εγκληματική αδιαφορία από το υπουργείο εμπορίου, όπως έγινε με το θέμα του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία και το «διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι ζήτησαν από το υπουργείο να καταθέσουν οποιαδήποτε νομοσχέδια που ενδεχομένως να αφορούν την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου είτε με συμφωνία, είτε όχι, ώστε να μην υπάρξουν τα ίδια προηγούμενα που υπήρξαν στην ολομέλεια, με το ζήτημα του νόμου περί μετανάστευσης των υπηκόων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι από πλευράς υπουργού αναφέρθηκε ότι αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα το έχουν υπόψη τους και θα γίνουν οι διαδικασίες με κανονικό ρυθμό.

Της Ηρώς Ευθυμίου