You are here

«Πάγωσε» η αγορά αυτοκινήτων

08/02/2019 12:31

Μείωση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2019 οι εγγραφές σαλούν οχημάτων που επηρεάζονται αρνητικά από τις προωθούμενες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχές Δεκεμβρίου την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα και την αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των τελών κυκλοφορίας μηχανημάτων οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπονται αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 με ψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 και Ν1 ανάλογα με την ηλικία του οχήματος που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Επίσης, αποφασίστηκε παροχή κινήτρου για απόσυρση οχήματος μεγάλης ηλικίας.

Οι προωθούμενες αλλαγές και η αβεβαιότητα που υπάρχει προβληματίζει τους οδηγούς οι οποίοι αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για αγορά οχημάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, oι εγγραφές επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων μειώθηκαν σε 3.257 από 3.481 τον Ιανουάριο του 2018 σημειώνοντας μείωση 6,4%.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκολγου σημειώνει ότι η αγορά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι πολύ παγωμένη λόγω των προωθούμενων αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας και στους φόρους κατανάλωσης και της αβεβαιότητας που υπάρχει.

Οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων μειώθηκαν κατά 16,4% στα 1021 από 1222.

Στα μεταχειρισμένα η μείωση περιορίστηκε στο 1% φθάνοντας στα 2.236 από 2.259.

Της Γεωργίας Χαννή