You are here

«Πάτησαν γκάζι» οι αιτήσεις για ηλεκτροκίνηση

25/01/2023 14:12

Αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για τις χορηγίες στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης του σχεδίου ηλεκτροκίνησης του υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του υπουργείου, Γιάννη Νικολαΐδη, οι αιτήσεις έφθασαν μέχρι χθες τις 1737, εντός των 15 ημερών που είναι ανοικτή η διαδικασία υποβολής τους.

Το αυξημένο ενδιαφέρον είχε γίνει εμφανές από νωρίς, καθώς την πρώτη μέρα της διαδικασίας οι αιτήσεις είχαν αγγίξει τις 797.

Κληθείς να αναφερθεί στις προσδοκίες για ενδιαφέρον των καταναλωτών για το σχέδιο, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε στην StockWatch «ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον αριθμό των χορηγιών, κάτι που συμβαίνει κάθε φορά, υποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για την ηλεκτροκίνηση».

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την δεύτερη φάση του σχεδίου ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου.

Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι χθες Τρίτη, η κατηγορία Ε5 που αφορά στην χορηγία για αγορά καινούριου οχήματος ιδιωτικής χρήσης μηδενικών εκπομπών CO2 σημείωσε 596 αιτήσεις. Το ποσό χορηγίας για την κατηγορία αυτή ανέρχεται σε €10 χιλ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και στην κατηγορία Ε13 για χορηγία για αγορά καινούριου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας L (εξαιρουμένων των οχημάτων κατηγορίας L6e και L7e), π.χ. μοτοσυκλέτες. Η χορηγία για την κατηγορία Ε13 ανέρχεται σε €1,500.

Όσον αφορά την αγορά καινούριου ηλεκτρικού ποδήλατου, κατηγορία Ε14, οι αιτήσεις για χορηγία αγοράς με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση με κινητήρα στο κέντρο και μπαταρία built in ή fit in, έφτασαν τις 180. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται σε €1000.

Η κατηγορία Ε15, που αφορά χορηγία για αγορά καινούριου ηλεκτρικού ποδήλατου (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης), χωρίς περιορισμό για τη θέση του κινητήρα ή της μπαταρίας κατέγραψε 166 αιτήσεις. Η χορηγία φτάνει σε €400.

Ενδιαφέρον σημειώνεται και για την κατηγορία Ε1, για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ιδιωτικής χρήσης χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ), με τις αιτήσεις να ανέρχονται σε 157. Σημειώνεται ότι το ποσό χορηγίας για απόσυρση ανέρχεται σε €7,500.

Ο αριθμός χορηγιών που θα διατεθούν για την κάθε κατηγορία ανέρχεται σε 500 για την Ε5, 420 για την Ε13, 55 για την Ε14, 175 για την Ε15 και 260 για την Ε1.

Αύξηση και στις υπόλοιπες κατηγορίες

Αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες, με την απόσυρση έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων αξίας €250 για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων και του εφάπαξ ποσού των €500, της κατηγορίας Ε17 να σημειώνει 55 αιτήσεις.

Το συνολικό ποσό χορηγίας για την κατηγορία είναι €750 και ο αριθμός αιτήσεων που θα εγκριθούν 790.

Από 33 αιτήσεις, έχουν οι κατηγορίες Ε10 για χορηγία για αγορά καινούριου ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Ν1 (εμπορικό μικτού βάρους μέχρι 3,500 κιλά) μηδενικών εκπομπών CO2 και η κατηγορία Ε12, που αφορά χορηγία για αγορά καινούριου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας L6e και L7e, όπως μικροαυτοκίνητα.

Το ποσό χορηγίας για την κάθε κατηγορία ανέρχεται σε €15 χιλ. και €4 χιλ. αντιστοίχως, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων χορηγιών σε 30 και 5 αντίστοιχα.

Σε σχέση με την χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου οχήματος ιδιωτικής χρήσης μηδενικών εκπομπών CO2 της κατηγορίας Ε9, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 20 και το ποσό χορηγίας σε €5 χιλ., ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων χορηγιών είναι 50.

Σύνολο 8 αιτήσεων αφορούν την κατηγορία Ε8 για χορηγία για αγορά καινούριου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 πολύτεκνης οικογένειας, με ποσό χορηγίας €12 χιλ. και αριθμό διαθέσιμων χορηγιών 12. Ταυτόχρονα, 6 αιτήσεις αφορούν την κατηγορία Ε7 για χορηγία για αγορά καινούριου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 για δικαιούχο αναπηρικού οχήματος.

Το ποσό χορηγίας για την κατηγορία Ε7 αγγίζει τις €12 χιλ. και ο αριθμός διαθέσιμων χορηγιών τις 12.

Από 2 αιτήσεις υποβλήθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες E3, E4, E6 και Ε11 οι οποίες αφορούν σε χορηγία για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ταξί χαμηλών εκπομπών (μέχρι 50 γρ/χλμ), απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ), χορηγία για αγορά καινούριου οχήματος ταξί μηδενικών εκπομπών CO2 και χορηγία καινούριου οχήματος κατηγορίας Μ2 μηδενικών εκπομπών CO2.

Τα ποσά και αριθμός χορηγιών ανέρχονται σε €10 χιλ. και 20 διαθέσιμες χορηγίες για τις κατηγορίες Ε3 και Ε4, σε 15 χιλ. και 15 διαθέσιμες χορηγίες για την κατηγορία Ε6 και σε €40 χιλ. και 2 διαθέσιμες χορηγίες για την κατηγορία Ε11.

Της Μαρίας Κυριακίδου