You are here

ΣΕΜΟ: «Αποθήκη» ρυπογόνων οχημάτων η Κύπρος

11/01/2019 09:44

Σε «αποθήκη» ρυπογόνων αυτοκινήτων μεγάλης ηλικίας κινδυνεύει να μετατραπεί η Κύπρος, λόγω της συνεχούς αύξησης μεταχειρισμένων οχημάτων από διάφορες χώρες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το φαινόμενο προσέλαβε ιδιαίτερες διαστάσεις τελευταίως, λόγω της προώθησης σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή για καταπολέμηση της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται, με σκοπό να προληφθεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα περισσότερα των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας και υψηλής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη» ρυπογόνων και μεγάλης ηλικίας αυτοκινήτων τα οποία διώχνουν οι άλλες χώρες, να κινδυνεύει να της επιβληθούν τεράστια πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα στους δρόμους της. Ήδη, από το 2020 θα αρχίσει η επιβολή προστίμων.

Επίσης, η Κύπρος κινδυνεύει να έχει στους δρόμους της κατά πλειοψηφία παλαιά οχήματα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στα θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και χωρίς τα τελευταία συστήματα ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν την εκδίωξη αυτών των αυτοκινήτων από την αγορά τους, μέσω της θέσπισης αυστηρής νομοθεσίας για καταπολέμηση της ρύπανσης.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία ετοίμασε νομοσχέδιο κατά των ρύπων που προκαλούν τ’ αυτοκίνητα, το οποίο συζητείται τώρα στη βουλή.

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) εκφράζει τη στήριξη του στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφού πιστεύει ότι η Κύπρος αξίζει και μπορεί να έχει σύγχρονο και ασφαλή στόλο αυτοκινήτων, εκμεταλλευόμενη τις συνεχείς υψηλές τεχνολογικές και αντιρρυπαντικές προδιαγραφές και εξελίξεις που έχουν στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.