You are here

Σφήνα ΠΟΒΕΚ για σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

20/11/2019 07:24

Τις απόψεις της για το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων ζητά να υποβάλει η ΠΟΒΕΚ προτού εξαγγελθεί.

 «Έχουμε πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι έχετε πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις και επαφές σε σχέση με το πιο πάνω θέμα και ως Οργάνωση εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας διότι δεν μας έχετε καλέσει σε καμία από αυτές τις επαφές, ενώ γνωρίζετε καλά ότι μας αφορούν τα θέματα αυτά αφού στις τάξεις της Οργάνωση μας είναι ενταγμένος ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εμπορίας Αυτοκινήτων», αναφέρει η ΠΟΒΕΚ σε επιστολή της προς την υπουργό μεταφορών.

 «Πέραν του ότι ο Σύνδεσμος αυτός έπρεπε να εκφράσει θέσεις και απόψεις για το πιο πάνω θέμα, ξέρετε καλά ότι έχει και μια μεγάλη μερίδα πωλήσεων οχημάτων στη χώρα μας, άρα εμπλέκονται και αυτοί στο θέμα και πρέπει να εκφράσουν την θέση τους», προστίθεται.

 «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι στις συσκέψεις σας αυτές καλέσατε τους εισαγωγείς των καινούριων οχημάτων. Εφαρμόσατε δηλαδή δύο μέτρα, δύο σταθμά.

Ανεξάρτητα από όλα τα πιο πάνω ζητούμε έντιμη κυρία Υπουργέ να σας δούμε προτού εγκριθούν και εξαγγελθούν αυτά τα σχέδια για να σας μεταφέρουμε και τις δικές μας απόψεις», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ, είναι λάθος τα σχέδια αυτά να ισχύσουν μόνο για καινούρια οχήματα, αφού μέσα από την εισαγωγή μικρών υβριδικών οχημάτων κατασκευής euro6 και άνω και ηλικίας κάτω των 5 χρόνων πετυχαίνουμε να περιορίσουμε σε τεράστιο βαθμό τους ρύπους όπως και τα καινούρια. «Γιατί τότε να τα απαγορεύσουμε αυτής της μορφής οχήματα που μπορούν πιο εύκολα οι καταναλωτές να τα αγοράσουν και να πετύχει το κράτος μας στη μείωση κάτω και από τα επίπεδα που ζητά η Ευρώπη σε ρύπους;», διερωτάται.

Το σχέδιο αφορά την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €2.000 (1250 χορηγίες) και την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος Μ1 (τύπου σαλούν), το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €5.000 (100 χορηγίες) με τιμή αγοράς του οχήματος μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τα €40.000.

Της Γεωργίας Χαννή