You are here

Σχέδιο απόσυρσης παλιών οχημάτων

15/11/2019 14:06

Πρόταση για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων και για προώθηση αγοράς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σχέδιο με δύο πτυχές.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός είπε ότι εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων και για προώθηση αγοράς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σχέδιο με δύο πτυχές.

Όπως είπε η υπουργός, «η χορηγία που δίνεται για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου ηλικίας 15 ετών και άνω αφορά €2 χιλ. κατά περίπτωση.

Η άλλη πτυχή του σχεδίου αφορά αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αξίας €40 χιλ. και κάτω, και η χορηγία θα είναι ύψους €5 χιλ.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι €3 εκ., έτσι υπολογίζουμε να δοθούν περίπου 1250 χορηγίες για το παλιό αυτοκίνητο και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάπου 100 χορηγίες».  

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα και για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ και της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης που πρέπει να συνεχιστεί και με άλλα μέτρα, όπως με σταθμούς φόρτισης, με παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, με κίνητρα για στάθμευση και άλλα. Πρόκειται για ένα πακέτο που ετοιμάζεται».

Ερωτηθείσα η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι κάτω από κυβισμό 1800.

Σε άλλη ερώτηση, η κ. Υπουργός είπε ότι για να αποσυρθεί το παλιό αυτοκίνητο και να δοθεί η χορηγία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο.