You are here

Στις 1200 οι αιτήσεις για απόσυρση οχήματος

07/12/2021 15:35

Στις 1200 έφτασε ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι το μεσημέρι στο υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο του σχεδίου απόσυρσης ρυπογόνου οχήματος και αντικατάστασή του με την αγορά καινούριου.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννη Νικολαϊδη, σημειώνεται «πάρα πολύ καλή ανταπόκριση», που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου που θα κλείσουν οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο κ. Νικολαϊδης, μιλώντας στον Ant1 σημείωσε ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ηλικία των οχημάτων και όχι τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

Στις αιτήσεις που ήδη υποβλήθηκαν, περιλαμβάνονται οχήματα προς απόσυρση ηλικίας και 20 αλλά και 30 ετών, όπως ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το έκτο σχέδιο που τρέχει στο υπουργείο Μεταφορών, καθώς παρόμοια σχέδια είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Προς έγκριση 360 αιτήσεων το 2022

Στο πλαίσιο του τρέχοντος σχεδίου απόσυρσης ρυπογόνου οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο, αναμένεται να εγκριθούν 360 αιτήσεις για ιδιωτικά οχήματα εντός του 2022 ενώ, το σχέδιο καλύπτει και άλλα προϊόντα όπως ταξί, και άλλες ειδικές κατηγορίες όπως αναπηρικό όχημα, όχημα για πολύτεκνη οικογένεια, αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου και διακίνηση με λεωφορείο.

«Ελπίζουμε να υπάρξουν αρκετές αιτήσεις σε όλες τις κατηγορίες για να διαθέσουμε ολόκληρο το διαθέσιμο ποσό για φέτος, το οποίο ανέρχεται στα €4 εκατ.», είπε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι η επανάληψη του σχεδίου και τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι οι επιλέξιμες αιτήσεις αφορούν απόσυρση οχήματος για το οποίο υπάρχει άδεια κυκλοφορίας ή ήταν ακινητοποιημένο τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ δεν παραχωρείται χορηγία για όχημα που έχει ήδη αποσυρθεί προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η αίτηση για απόσυρση οχήματος, γίνεται δεκτή έστω και αν η μεταβίβασή του οχήματος στον αιτούντα γίνει την τελευταία μέρα πριν την λήψη της χορηγίας.

Ο κ. Νικολαϊδης, ανέφερε ότι με το κλείσιμο της περιόδου υποβολής αιτήσεων για το τρέχον σχέδιο απόσυρσης, στις 20 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει η περίοδος αιτήσεων για το επόμενο σχέδιο χορηγιών που θα αφορά αμιγώς την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Παράλληλα, τρέχει όπως είπε το θέμα των υποδομών για το οποίο θα υπάρξουν χορηγίες από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μ.Χ.