You are here

Στον πάγο το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

23/04/2020 07:46

Η πανδημία έβαλε στον πάγο το σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το σχέδιο έληξε στις 5 Μαρτίου το μεσημέρι, ωστόσο οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού πρόλαβαν το τμήμα οδικών μεταφορών που δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τους αιτητές αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους.

Όπως πληροφορείται η StockWatch από το τμήμα οδικών μεταφορών, το σχέδιο έχει παγοποιηθεί καθώς στο παρόν στάδιο το υπουργείο μεταφορών έχει ως προτεραιότητα τη μεταφορά κυπρίων επιβατών από το εξωτερικό και τις διευθετήσεις αναφορικά με τη διαμονή τους, πριν καταστεί εφικτή η μεταφορά στις οικίες τους.

Το τμήμα οδικών μεταφορών τελεί σε αναμονή για σχετικές οδηγίες, ωστόσο επισημαίνεται πως με τα δεδομένα που προκαλεί η πανδημία, το σχέδιο δεν μπορεί να τύχει αξιοποίησης εφόσον περιορίζεται η δραστηριότητα των εισαγωγέων οχημάτων και τα showrooms παραμένουν κλειστά.

Το σχέδιο αφορά χορηγία για απόσυρση οχημάτων από την κυκλοφορία και προώθηση οχημάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και του ηλεκτρικού οχήματος, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Το συνολικό ποσό της χορηγίας που προορίζεται για το σχέδιο είναι €3 εκ. με τα €2,5 εκ. να αφορούν το πρώτο μέρος του σχεδίου για απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος. Το υπόλοιπο ποσό των €500 χιλ. προορίζεται για το δεύτερο μέρος του σχεδίου, την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Με το διαθέσιμο κονδύλι των €2,5 εκ. για το πρώτο μέρος του σχεδίου, την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος, αναμένεται να ικανοποιηθούν 1250 αιτητές με χορηγία €2 χιλ. έκαστος.

Όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος το ποσό των €500 χιλ. αναμένεται να καλύψει 100 αιτητές με χορηγία €5 χιλ. έκαστος. Για αυτό το σκέλος του σχεδίου καθορίστηκε οροφή ώστε το σχέδιο να καλύπτει οχήματα μέχρι €40 χιλ. χωρίς ΦΠΑ.

Αιτητές που θα εγκριθούν και για τις δύο πτυχές του σχεδίου, θα λάβουν συνολικά €7 χιλ.

Με βάση τα κριτήρια συμμετοχής στο σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του οχήματος και η προτεραιότητα στην υποβολή της σχετικής αίτησης.

Το σχέδιο είχε προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον με τις αιτήσεις συμμετοχής να συρρέουν στο τμήμα οδικών μεταφορών κατά εκατοντάδες, από τις πρώτες ώρες εφαρμογής του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε παρουσιαστεί για το δεύτερο μέρος του σχεδίου, την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, υπερκαλύπτοντας από την πρώτη κιόλας μέρα αποδοχής αιτήσεων, τα περιθώρια επιχορήγησης μέσω του σχεδίου.

Το γεγονός είχε οδηγήσει το υπουργείο μεταφορών και το υπουργείο εμπορίου σε απόφαση για επέκταση του σχεδίου με συμπερίληψη και άλλων παραμέτρων, όπως οι υποδομές και οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Της Μαρίας Χαμπή