You are here

Στρέφονται στα υβριδικά λόγω «έκρηξης» στα καύσιμα

14/05/2022 06:00

Μεγάλη αύξηση καταγράφει το ενδιαφέρον των κυπρίων οδηγών για υβριδικά αυτοκίνητα λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών οδηγεί τους οδηγούς προς εναλλακτικές λύσεις για μείωση του κόστους και μία από αυτές είναι η αγορά υβριδικού αντί βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου.

Θετικά στην απόφαση των οδηγών να στραφούν στα υβριδικά αυτοκίνητα συνέβαλε και το σχέδιο που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Τα ποσά που διατίθενται για σκοπούς απόσυρσης παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο όχημα κυμαίνονται από €7.500 μέχρι €12.000.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το τετράμηνο του 2022 οι εγγραφές υβριδικών επιβατικών οχημάτων ανήλθαν σε 1885 από το σύνολο των 8631 εγγραφών επιβατικών αυτοκινήτων αποτελώντας το 21,8%.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι εγγραφές υβριδικών επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 51%.

Τις περισσότερες εγγραφές υβριδικών οχημάτων που έφθασαν τις 699 έχει η Toyota, η Hyundai (187), η Audi (118), η Nissan (104) και η Honda (101).

Ακολουθούν οι BMW (77), Kia (70), Renault (65), Lexus (56) και Land Rover (44).

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο διευθυντής πωλήσεων της Honda Χρίστος Πολυκάρπου αναφέρει ότι «το ενδιαφέρον για τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πολύ αυξημένο, ο καταναλωτής ψάχνει να βρει πιο οικονομική λύση λόγω της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων».

Ο Brand Manager της Hyundai Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους αναφέρει ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των καυσίμων αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού ως επακόλουθο και του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει μια τάση πλέον προς αυτοκίνητα με χαμηλότερη κατανάλωση.

«Ιδιαίτερα δε σε υβριδικά μιας και προσφέρουν καλύτερη οικονομία στα καύσιμα αλλά και χαμηλότερους ρύπους. Επιπλέον, όσοι έχουν λάβει και την κρατική χορηγία των €7,500 για αγορά αυτοκινήτων με λιγότερα από 50 γραμμάρια ρύπους αγοράζουν Plug In Hybrid που προσφέρουν ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους», σημειώνει.

Σχέδια τραπεζών

Το αυξημένο ενδιαφέρον των οδηγών για υβριδικά αυτοκίνητα, στοχεύουν να εκμεταλλευθούν οι τράπεζες λανσάροντας ειδικά σχέδια.

Οι τράπεζες λανσάρουν σχέδια για ενοικιαγορά Green αυτοκινήτου με σταθερό επιτόκιο, σταθερή μηνιαία δόση, μέχρι 7 χρόνια διάρκεια αποπληρωμής, χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα, χωρίς έξοδα πρόωρης αποπληρωμής και διψήφια ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια.

Η στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα επιχειρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα νομοσχέδια που αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα και σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυπριακή Δημοκρατία έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που επηρεάζουν την αγορά αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2023 προβλέπεται η έγκριση νομοθετικής πρότασης για τη σταδιακή κατάργηση των πλέον ρυπογόνων οχημάτων, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης.

Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση για έγκριση μέχρι το Δεκέμβριο του 2024, νομοθετικής πρότασης που θα αφορά στην ανάπτυξη υποδομής επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και στη ρύθμιση της σχετικής αγοράς.

Της Γεωργίας Χαννή