You are here

Τρέχουν με ταχύτητες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

09/08/2022 13:54

Μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι εγγραφές των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους μήνες Ιανουάριο – Ιούλιο 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (CyStat).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον περασμένο μήνα εγγράφηκαν 443 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 207 την αντίστοιχη περίοδο το 2021, ενώ υβριδικά εγγράφηκαν 3,711 από 2,554 την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα τα καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανήλθαν σε 377 και τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά σε 66. Το επτάμηνο του 2021, τα καινούρια ηλεκτρικά ήταν 181 και τα μεταχειρισμένα μόλις 26.

Στην κατηγορία των υβριδικών αυτοκινήτων, τους μήνες Ιαν. – Ιουλ. 2022 τα καινούρια υβριδικά ανήλθαν σε 2,636, από 1,778 την ίδια περίοδο το 2021. Τα μεταχειρισμένα υβριδικά ανήλθαν σε 1,075 σε σύγκριση με 776 τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Οι τρεις δημοφιλέστερες επιλογές

Στα καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι Κύπριοι φαίνεται πως προτιμούν τις εταιρείες HYUNDAI, MG και NISSAN, ενώ στην κατηγορία των μεταχειρισμένων τις NISSAN και TESLA.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις στα καινούρια υβριδικά, ξεχωρίζουν η TOYOTA, η HYUNDAI και η AUDI.  Στα μεταχειρισμένα υβριδικά οι πρώτες επιλογές είναι η TOYOTA, η HONDA και η NISSAN.

Περνώντας στην ηλεκτροκίνηση

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Μεταφορών έχει εξαγγείλει το σχέδιο χορηγιών για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το σχέδιο θα έχει τελική διάρκεια μέχρι το 2025 και κόστος €30 εκατ. και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη προκήρυξη ολοκληρώνεται το 2023 με κόστος  μέχρι €8 εκατ. και η δεύτερη το 2025.

Σκοπός του σχεδίου όπως αναφέρει το υπουργείο είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αέριων ρύπων από τα κλασσικά αυτοκίνητα.

Το σχέδιο που εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο πολιτικής για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, θα συνοδευτεί και από σειρά δράσεων, μέτρων και κινήτρων για την προώθηση οχημάτων μηδενικών ή πολύ χαμηλών εκπομπών, καθώς και για τον καθορισμό ειδικών ρυθμίσεων για μείωση των διακινήσεων με ρυπογόνα μέσα μεταφοράς.

Μ.Κ.