You are here

Βροχή οι αιτήσεις για ηλεκτροκίνηση

10/01/2023 10:18

Βροχή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για τις χορηγίες που προσφέρονται στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης του σχεδίου ηλεκτροκίνησης, λαμβάνει το υπουργείο μεταφορών.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για το νέο σχέδιο βρίσκεται στα ύψη και αναδεικνύει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του υπουργείου Γιάννη Νικολαΐδη, την τάση της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, από χθες το μεσημέρι που άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων που υποβλήθηκαν ανήλθε στις 797.

Εάν συνυπολογιστούν οι άκυρες αιτήσεις (π.χ. λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης στοιχείων), ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων φτάνει στις 950 αιτήσεις.

Οι περισσότερες έγκυρες αιτήσεις αφορούν την κατηγορία (13) χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας L (εξαιρουμένων των οχημάτων κατηγορίας L6e (υποκατηγορία «Β») και L7e (υποκατηγορία «Β και C»))(1) και την κατηγορία (5) χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος ιδιωτικής χρήσης μηδενικών εκπομπών CO2. Για την πρώτη έχουν ήδη υποβληθεί 296 αιτήσεις και για τη δεύτερη 208, με τη χορηγία να φτάνει στις €1.500 στην κατηγορία 13 και στις €10.000 στην κατηγορία 5.

Σχολιάζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται και αυτή τη φορά, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε στη StockWatch ότι «φαίνεται πως και αυτό το σχέδιο θα έχει μεγάλη επιτυχία».

Σημείωσε πως ο αριθμός των αιτήσεων αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πλέον τόσο για ηλεκτρικό, όσο και για μερικώς ηλεκτρικό όχημα, αποδεικνύοντας την τάση της αγοράς, η οποία διαφάνηκε από πέρσι, όπως είπε.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο Χορηγίας για Αγορά Ηλεκτρικού Οχήματος γίνονται δεκτές από χθες το μεσημέρι, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου στις 11 π.μ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει χορηγία για αυτοκίνητα που φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τιμή αγοράς για τα καινούργια οχήματα που να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ και για τα μεταχειρισμένα τις 50.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, χορηγία για ηλεκτρικά οχήματα κατηγορίας L, δηλαδή μοτοσυκλέτες και μικρό-αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα υποβοηθούμενης ποδηλάτησης (δεν περιλαμβάνονται σκούτερ και πατίνια) και εισιτήρια για λεωφορεία.

Αιτήσεις για χορηγία θα γίνονται δεκτές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, οργανισμοί, δήμοι, κοινότητες, σωματεία, ιδρύματα, ομοσπονδίες ή ενώσεις, περιλαμβανομένων ΜΚΟ).

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου.

Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε σήμερα ότι το υπουργείο προσφέρει χορηγία και για την εγκατάσταση σημείου φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος σε οικίες. «Ο φυσικός χώρος φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, είναι το σπίτι μας», είπε, σημειώνοντας ότι είναι ο πιο περιβαλλοντικός τρόπος φόρτισης, που συμφέρει και οικονομικά.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, προκηρύχθηκε σχέδιο από το τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών, για χορηγία που αφορά 500 σημεία φόρτισης, ενώ σχέδιο για άλλα 500 σημεία θα προκηρυχθεί το 2024.

Επιπλέον, προχωρούν σχέδια για την εγκατάσταση όλο και περισσότερων σημείων φόρτισης σε δημόσιους χώρους καθώς και σε άλλα σημεία με πρωτοβουλίες άλλων παραγόντων, καθώς η ένταξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η δημιουργία σημείων φόρτισης βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη.

Μ.Χ.