You are here

ΥΠΟΙΚ: Μύθος η πτώση μεταχειρισμένων

29/11/2004 13:15

· Σιζόπουλος: Αυτοκίνητα μένουν απούλητα στο λιμάνι

Η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δεν έχει επηρεαστεί από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρσι και η οποία καθιστούσε πιο ελκυστική την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Σιαρλή ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για παράταση της επιβολής μειωμένης φορολογίας σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων, ο κ. Σιαρλής υπέδειξε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο απόλυτος αριθμός πώλησης μεταχειρισμένων έχει αυξηθεί. Κατά το πρώτο εννιάμηνο του έτους ο αριθμός μεταχειρισμένων που έχουν εγγραφεί έχει αυξηθεί σημαντικά, δήλωσε ο κ. Σιαρλής και σημείωσε ότι «δεν ισχύει ότι το καινούργιο αυτοκίνητο έχει αποκτήσει πλεονέκτημα». Μέχρι το Σεπτέμβριο, ανέφερε, είχαν εγγραφεί 18.713 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στις αποθήκες

Προηγουμένως ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε να παραταθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για μεταχειρισμένα τα οποία έμειναν στις αποθήκες του λιμανιού και η εκτελώνιση των οποίων καθίσταται ασύμφορη.

Βάσει της ρύθμισης που εξέπνευσε πριν λίγες μέρες, «τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία είχαν εισαχθεί μέχρι την 24η Νοεμβρίου 2003 ή ευρίσκοντο εν πλω κατά την ημέρα αυτή και εισήχθησαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2003», θα καταβάλλεται μειωμένος φόρος κατανάλωσης.

Όπως είπε ο βουλευτής, ένας αριθμός μεταχειρισμένων παραμένουν απούλητα, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς «χωρίς την τροποποίηση δεν θα μπορέσουν, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης και της αύξησης της τιμής, να τα πωλήσουν».

Η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από το Τμήμα Τελωνείων πρόσθετα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των αυτοκινήτων που παραμένουν στις αποθήκες, προτού καταλήξει σε οποιανδήποτε απόφαση.

Του Γιώργου Αγαπίου