You are here

Με όπλο το κοινό οι αλλαγές στα αυτοκίνητα

18/02/2019 11:47

Με όπλο τις απόψεις του κοινού ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων τονίζει τη σημαντικότητα της προώθησης αλλαγών για τους ρύπους των οχημάτων.

Έρευνα που διενήργησε ο σύνδεσμος εισαγωγέων μηχανοκίνητων οχημάτων καταδεικνύει ότι το 83% των ερωτηθέντων ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος των ρύπων και η δημόσια υγεία, από τους ρύπους.

Παράλληλα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 75% ζητά όπως η Κύπρος λάβει μέτρα για μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα ενώ το 73% των πολιτών εκτιμά ότι τα οχήματα που δεν έχουν τις τελευταίες προδιαγραφές επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Ένα ποσοστό 39% ανέφερε ότι επιβαρύνουν πάρα πολύ και 34% επιβαρύνουν πολύ.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη από την εταιρεία Noverna Analytics & Research για λογαριασμό του συνδέσμου ανάμεσα σε 621 άτομα μέσω τηλεφώνου κατέδειξε επίσης ότι το 79% ζητά όπως η Κύπρος εναρμονιστεί με την ΕΕ στη χρήση οχημάτων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ένα ποσοστό της τάξης του 44% απαντά ότι είναι πολύ σημαντικό να λάβει μέτρα η Κύπρος για μείωση των ρύπων και 31% ότι είναι αρκετά σημαντικό.

Όσον αφορά τον τύπο των μηχανών των αυτοκινήτων που είναι περισσότερο ρυπογόνες, ποσοστό 49% απάντησε ότι θεωρεί τις πετρελαιοκίνητες μηχανές οχημάτων, το 9% ότι είναι οι βενζινοκίνητες και ένα ποσοστό 26% συν 17% πιστεύει ότι είτε δεν διαφέρουν ή ότι δεν γνωρίζει.

Το 51% που έχουν βενζινοκίνητα οχήματα πιστεύει ότι πιο ρυπογόνες μηχανές έχουν τα πετρελαιοκίνητα σε αντίθεση με αυτούς που έχουν πετρελαιοκίνητα μόνο 39% απάντησε ότι οι μηχανές βενζίνης είναι πιο ρυπογόνες.

Ένα ποσοστό της τάξης του 35% εκτιμά ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μηχανών.

Σε καλωσόρισμα του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΟ Πέτρος Κρασσάς είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για τη διενέργεια αυτής της έρευνας λήφθηκε με σκοπό να πληροφορηθεί ο Σύνδεσμος για το τι πιστεύει ο πολίτης για το σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα.

Ως σοβαρός και υπεύθυνος Σύνδεσμος ο ΣΕΜΟ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του, ήθελε πριν διατυπώσει απόψεις και θέσεις επί των σχετικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης να γνωρίζει και την άποψη της κοινής γνώμης για το πολύπτυχο αυτό θέμα. Αφού είπε ότι το θέμα έχει τόσο οικονομική όσο και κοινωνική διάσταση, επισήμανε ότι επηρεάζει και το πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Κύπρου με τα δεδομένα της Ευρώπης, η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει πολύ υψηλά πρόστιμα.

Ο ΣΕΜΟ, συμπλήρωσε ο κ. Κρασσάς, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έρευνας, γιατί αποδεικνύουν ότι ο Κύπριος πολίτης επιζητεί τη μείωση της ρύπανσης των αυτοκινήτων και θέλει αυτοκίνητα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ο κ. Κρασσάς είπε ότι ο ΣΕΜΟ θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων με μειωμένους ρύπους και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να διαθέτει η Κύπρος αυτοκίνητα που δεν θα επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Τελειώνοντας, ο κ. Κρασσάς, έστειλε το μήνυμα προς την κοινωνία ότι η «η ζωή είναι καλύτερη με αυτοκίνητα με μειωμένους ρύπους».

Επισυνάπτεται η έρευνα του ΣΕΜΟ.

Της Ηρώς Ευθυμίου