You are here

Θετικά σχόλια Moody’s για μεγάλη μείωση της ανεργίας

08/11/2018 07:05

Η βελτίωση της αγοράς εργασίας είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στις 31 Οκτωβρίου η Eurostat δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη ζώνη του ευρώ και σε μεμονωμένα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο μειώθηκε κατά 2,8 εκατοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο έτος σε 7,4% τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, οι βελτιωμένες συνθήκες εργασίας της Κύπρου είναι θετικές για τις τράπεζες, καθώς η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών διευκολύνει την αναδιάρθρωση και σταδιακή αποπληρωμή του μεγάλου αποθέματος εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών.

Αν και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό,τι πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ 6,7% τον Σεπτέμβριο του 2018, το ποσοστό στην Κύπρο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Η μεγαλύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας πραγματοποιήθηκε στο εμπόριο, τον ταξιδιωτικό τομέα και τη στέγαση, αν και υπήρξε επίσης κάποια δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος έχει περάσει από έναν κύκλο ανάπτυξης και αποτυχίας και τώρα ανακάμπτει.

Ο οίκος αναμένει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατά το επόμενο έτος και πρόβλεψη ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ στην Κύπρο κατά 4,0% για το 2018 και 3,7% το 2019.

Οι βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και το αυξανόμενο εισόδημα των νοικοκυριών θα στηρίξουν την αναδιάρθρωση και τη σταδιακή αποπληρωμή του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων νοικοκυριών. Περίπου το 52% των δανείων των νοικοκυριών είναι μη εξυπηρετούμενα αντιπροσωπεύοντας το 61% του μεγάλου συνολικού αποθέματος προβληματικών δανείων των τραπεζών.

Έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του εταιρικού χαρτοφυλακίου τους, οι εγχώριες τράπεζες και ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου έχουν μετατοπίσει την προσοχή τους σε μικρότερα και πιο προβληματικά δάνεια λιανικής και μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικά ανοίγματα.

Παρόλα αυτά, αν και τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά €11,6 δισ. (59% του ΑΕΠ του 2017) από την κορυφή τους το 2014, σε περίπου 36% των ακαθάριστων δανείων για τις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, το συνολικό απόθεμα προβληματικών χρεών που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες παραμένει περίπου 50% του ΑΕΠ της χώρας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου.

Η μείωση των ΜΕΔ επιτυγχάνεται οργανικά με αναδιαρθρώσεις, διαγραφές, ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων με χρέος και επιταχύνθηκε με την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους περίπου €2,7 δισ. φέτος το καλοκαίρι και την εκκαθάριση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, η οποία απέσυρε πρόσθετα €6 δισ. των προβληματικών δανείων από το τραπεζικό σύστημα.

Εκτός από τη βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, το επιδοτούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο Εστία, μολονότι κινδυνεύει να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο, θα διευκολύνει την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Το σχέδιο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα ΜΕΔ που υποστηρίζονται από την πρώτη κατοικία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ΜΕΔ λιανικής.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2017 και αφορούν πρώτες κατοικίες μέχρι €350 χιλ., η κυβέρνηση θα συνεισφέρει το ένα τρίτο της αποπληρωμής του ενυπόθηκου δανείου και το ποσό του δανείου θα καταγράφεται στην τρέχουσα αγοραία αξία του ακινήτου, η οποία αντικατοπτρίζεται ήδη στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει ότι περίπου το 17% των ΜΕΔ θα εμπίπτει στο σχέδιο Εστία, παρόλο που η εκτίμηση αυτή μπορεί να αλλάξει αφού οι όροι του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Τα ενυπόθηκα ΜΕΔ που εμπίπτουν στο Εστία θα πραγματοποιηθούν μετά από δωδεκάμηνη περίοδο τακτικών μηνιαίων αποπληρωμών δανείων.

Της Γεωργίας Χαννή