You are here

Moody's: Εδραιώνεται ο πληθωρισμός στην Κύπρο

03/08/2022 07:08

Οι αυξήσεις των τιμών στην Κύπρο πιθανόν να γίνουν μόνιμες, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σε έκθεσή του για τις επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο οίκος αναφέρει ότι η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Κροατία είναι πιο ευάλωτες στον πληθωρισμό επειδή είναι πιθανότερο να δουν τις παροδικές αυξήσεις των τιμών να γίνονται μόνιμες και έχουν σχετικά χαμηλές δυνατότητες άσκησης πολιτικής.

Επισημαίνεται ότι η Μάλτα, η Κύπρος και η Πορτογαλία είναι από τις πιο ευάλωτες, δεδομένης της χαμηλής βαθμολογίας τους τόσο για την έκθεσή τους στον πληθωρισμό (5η, 6η και 7η) αλλά και τις δυνατότητες πολιτικής (19η, 24η και 20η, αντίστοιχα).

Τρία από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, εμφανίζονται ουσιαστικά ευάλωτα, δεδομένης της μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους από την πανδημία, το σχετικά υψηλό ποσοστό αυτού του χρέους που δεν είναι σταθερό και το γεγονός ότι θα δαπανήσουν σημαντικά ποσά για κεφάλαιο και τόκους το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τις δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού, σημειώνεται ότι είναι ασθενέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Τονίζεται ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ αποκλίνουν από τις ιστορικές τάσεις του πληθωρισμού, με τον τρέχοντα πληθωρισμό να είναι τουλάχιστον 3,7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο πληθωρισμό που υπολογίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια.

Για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού είναι 4,6 και 4,3 μονάδες πάνω από το μέσο πληθωρισμό. Η απόκλιση τον Ιούνιο του 2022 ήταν μεγαλύτερη στη Λετονία, ακολουθούμενη από την Τσεχία , την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Οι χαμηλότερες αποκλίσεις παρατηρούνται στην Ολλανδία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στην Ισπανία

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητικό το σενάριο στασιμοπληθωρισμού που πλέον είναι το πιθανότερο στην ΕΕ, αλλά η έκθεση ανά χώρα ποικίλλει.

«H Νότια Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», τονίζεται.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο εκτοξεύθηκε στο 10,6% τον Ιούλιο από 9% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2021, ο πληθωρισμός ήταν μόλις 2,7%.

Όσον αφορά την ευρωζώνη ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο.

Της Γεωργίας Χαννή