You are here

DBRS: Ξεχωρίζει η Κύπρος στα ακίνητα

29/01/2020 10:50

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών έχουν ανοδική τάση, με έναν αριθμό να έχει αντιστρέψει την κατάρρευση που παρατηρείται τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει σε έκθεσή του ότι σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκαν μεγάλες ετήσιες μεταβολές στις τιμές  όπως η Πορτογαλία (10%), οι Κάτω Χώρες (8%), η Κύπρος (8%) και η Ελλάδα (8%) με την Κύπρο και Ελλάδα να ανακάμπτουν από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα.

Η Ιταλία παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αν και μόνο οριακά (-0,2%), ενώ η Φινλανδία (0,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,4%) είχε μικρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Αναφορικά με τις αγορές τιτλοποίησης, αναφέρεται ότι η γενική θετική κατεύθυνση είναι ευνοϊκή για τα ισχυρά καλυμμένα ομόλογα και τις αγορές RMBS, καθώς  αυτή βελτιώνει τους δείκτες δανείου προς αξία (LTV). Αυτό προωθεί τις προοπτικές ανάκαμψης σε περίπτωση χρεοκοπίας και υποστηρίζει την αξία σε συναλλαγές. Επιπλέον, αν και τώρα πολύ πιο περιορισμένος, για ορισμένες παλαιότερες συναλλαγές, μειώνει το επίπεδο των αρνητικών μετοχών που κατέχουν οι ιδιοκτήτες , κυρίως σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, και υποστηρίζει τις προοπτικές για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Γ.Χ.