You are here

Fitch: Χαμηλώνει τον πήχη ανάπτυξης Κύπρου

20/07/2022 07:05

Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2022 προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε χθεσινή έκθεσή του για τις τράπεζες της ΝΑ Ευρώπης, αναφέρει για το 2022 ότι η ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί στο 2,4% από 5,5% το 2021, το 2023 στο 2,9% και το 2024 στο 2,7%.

Όπως σημειώνεται, η κυπριακή οικονομία είναι πολύ εκτεθειμένη στη Ρωσία μέσω των τουριστικών και επενδυτικών διασυνδέσεών της, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μετριάζονται από τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των δαπανών μετά το σοκ της πανδημίας και την ενισχυμένη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.

Λήξη μορατόριουμ

Όσον αφορά το μορατόριουμ δανείων, ο οίκος σημειώνει ότι έχει λήξει στην Κύπρο και η συμπεριφορά αποπληρωμής ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη αλλά ακόμα πιο αδύναμη από ό,τι σε χώρες της Νότιας Ευρώπης με υψηλότερη βαθμολογία. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΑΤ, περίπου το 7% των δανείων που προηγουμένως υπόκεινταν σε μορατόριουμ ταξινομήθηκαν ως Στάδιο 3 στα τέλη Μαρτίου 2022 και το 29% ως Στάδιο 2.

Για την έκθεση στη Ρωσία, σημειώνεται ότι οι δύο αξιολογημένες τράπεζες, Τρ. Κύπρου και Ελληνική, έχουν κάποια άμεση έκθεση σε Ρώσους και Ουκρανούς αντισυμβαλλομένους, τόσο από πλευράς δανεισμού όσο και καταθέσεων.

«Αυτά τα ανοίγματα δεν αποτελούν απειλή για τα κεφάλαια των τραπεζών, καθώς αντιπροσώπευαν κάτω από το 10% του κεφαλαίου CET1 στο τέλος του 2021, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρεώσεις απομείωσης δανείων, επιβαρύνοντας τα λειτουργικά κέρδη», τονίζεται.

Οι καταθέσεις των τραπεζών από Ρώσους πελάτες δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να αντιπροσωπεύουν κίνδυνο ρευστότητας.

Σε σχέση με τα εγχώρια κρατικά ομόλογα, επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι μικτή φθάνοντας στο 140% περίπου του κεφαλαίου CET1 στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ αυτό δεν είναι θέμα για την Τράπεζα Κύπρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας επενδύεται σε μετρητά.

Οι θετικές προοπτικές για τις δύο αξιολογημένες κυπριακές τράπεζες βασίζονται στην προσδοκία του οίκου ότι οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις πωλήσεις ΜΕΔ που έχουν στα σκαριά τους το 2022, παρά τους αυξημένους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές ΜΕΔ, αν και η απουσία Ρώσων τουριστών, που αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των τουριστών της Κύπρου, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε ορισμένους ασθενέστερους δανειολήπτες στον τουριστικό τομέα.

Της Γεωργίας Χαννή