You are here

Η κυβέρνηση κεφαλαιοποίησε την αναβάθμιση

19/09/2018 07:19

Μέσα σε λίγα 24ωρα η κυβέρνηση έσπευσε και κεφαλαιοποίησε την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους S&P και χωρίς να χάσει χρόνο, βγήκε χθες στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου αντλώντας €1.5 δισ. και με απόδοση 2,4%.

Είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που πληρώνει η Κύπρος για ευρωπαϊκό ομόλογο, εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές ομολόγων αλλά και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η εγχώρια οικονομία.

Η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, στέλνοντας σε ξένους επενδυτές σήμα για ομαλοποίηση της κατάστασης μετά το στραπάτσο και το κούρεμα του 2013.

Παρά το γεγονός ότι είναι διάχυτη η άποψη οικονομολόγων και αναλυτών σε σχέση με τις θετικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που κρατούν μικρό καλάθι και κρούουν, εν μέσω της ευφορίας που επικρατεί, καμπανάκι για το τι ενδεχομένως επέρχεται αν δεν γίνουν μεταρρυθμιστικές τομές στην οικονομία.

Ο οικονομικός αναλυτής Σαββάκης Σαββίδης ενώ σημειώνει ως θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, την ίδια ώρα υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μία αναβάθμιση η οποία θα είναι μόνιμη και ούτε ο αντίκτυπος της στην οικονομία θα είναι αισθητός αν δεν γίνουν τομές, αρχής γενομένης από τη μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Σαββίδης διατυπώνει την άποψη ότι το success story βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου προβλήματος που είναι η αδυναμία μεγάλης μερίδας του κόσμου να αποπληρώνει τα δάνεια του.

Αν οι μη φερέγγυοι δανειολήπτες αποπλήρωναν με χίλιες δυσκολίες τις υποχρεώσεις τους, η Κύπρος σήμερα ενδεχομένως να ήταν σε κρίση.

Υποστήριξε ότι παρά τους αριθμούς και τις αναβαθμίσεις «η κυπριακή οικονομία, δυστυχώς, συνεχίζει να νοσεί».

Επισημαίνει ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος μαζί είναι πάνω από 450% του ΑΕΠ και η κάλυψη και μόνο των τόκων του εν λόγω χρέους συνεπάγεται με 20% του ΑΕΠ.

Ο πρώην διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Πολίτη, υποστήριξε ότι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα θα έπρεπε να είχε γίνει πριν δύο χρόνια, όταν δηλαδή η Κύπρος είχε εξέλθει του μνημονίου.

«Είναι θετική αυτή η αναβάθμιση», είπε, «και αποτελεί επιβράβευση της σταθεροποίησης της οικονομίας για τα όσα έχουν γίνει από το 2013 και μετά».

«Ήρθε κάπως καθυστερημένα η επενδυτική βαθμίδα η οποία μας λέει βασικά ότι η Κύπρος μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Αυτό πιστεύω ήταν δεδομένο εδώ και καιρό», παρατήρησε.

Υποστήριξε ότι για την κυπριακή οικονομία ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι και ενδεχομένως έχουν αυξηθεί.

Σημείωσε ότι ως χώρα δεν έχουμε ακόμη διαφοροποιήσει την οικονομία μας η οποία εξαρτάται, τόνισε, από τους ίδιους τομείς, που την οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2012 – 13, δηλαδή ακίνητα τουρισμός, κατασκευές.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε χθες ότι τα πλεονάσματα που δημιουργούνται μέσα από τον προϋπολογισμό θα επιτρέψουν, σημείωσε, να γίνουν νέα έργα, να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αναμένουν θετικές επιπτώσεις για τράπεζες

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης αναφερόμενος ειδικά στις επιπτώσεις που θα έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας από την αναβάθμιση της οικονομίας, σημείωσε ότι γενικά το κόστος κεφαλαίου των τραπεζών θα αρχίσει να μειώνεται.

Εκτιμά ότι θα εντείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο γεγονός το οποίο θα βοηθήσει και τις τράπεζες καθώς, όπως εξήγησε, αναμένεται να έρθουν επιπρόσθετα κεφάλαια λόγω των επενδύσεων που θα γίνουν.

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι αρκετοί από τους πελάτες του χρηματοπιστωτικού τομέα θα έχουν πιο αυξημένα έσοδα και θα επιμετρήσουν στην εξυπηρέτηση δανείων τα οποία σήμερα είναι ΜΕΔ.

Ειδικότερα για την Ελληνική Τράπεζα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων λόγω της εξαγοράς της ΣΚΤ, ο κ. Θεοχαρίδης παρατηρεί πως με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης του κράτους θα αυξήσει παράλληλα την αξία του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου που κρατά η ΗΒ, όπως και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Η Ελληνική Τράπεζα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της στη StockWatch, κατέχει μετά την εξαγορά του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ, €4,1 δισ. αξίας κρατικών ομολόγων με μέσο επιτόκιο 2,5%.

Η ΗΒ με βάση τη συμφωνία εξαγοράς της ΣΚΤ, έχει κλειδώσει στο χαρτοφυλάκιο της τα κρατικά ομόλογα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Είναι διάχυτη η άποψη οικονομολόγων, αναλυτών και τραπεζιτών ότι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα συνεπάγεται και αναβάθμιση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, λένε, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί και ενδεχομένως να είναι μία καλή ευκαιρία για να εκδώσουν ομόλογο .

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πριν δύο περίπου βδομάδες την απόφαση της διοίκησης για έκδοση ομολόγου με επιτόκιο 12,5% που είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδοση που δόθηκε ποτέ σε τραπεζικό ομόλογο εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το ομόλογο της BOCH απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό θεσμικών επενδυτών και σε μεγάλους μετόχους της τράπεζας.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτές θα είναι επακόλουθο των σχετικών θετικών επιπτώσεων που θα έχει γενικότερα η οικονομία, λόγω κυρίως της ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια μείωση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών αλλά εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου έσπευσε να εκδώσει ομόλογο με τόσο υψηλό επιτόκιο 12,5%.

Του Λεύκου Χρίστου