You are here

Μήνυμα S&P για τράπεζες και στο βάθος η Εστία

19/03/2018 06:23

Πιο δύσκολη από ότι αρχικά φαινόταν θα είναι η επάνοδος της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι ξένοι οίκοι αναμένουν πιο δραστικές λύσεις στις τράπεζες και αναμένουν να δουν τις επιδράσεις των λύσεων αυτών στο ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο πιο επιεικής από τους τέσσερις οίκους που αξιολογούν την Κύπρο, οι Standard and Poor’s, διατήρησε το αξιόχρεο της χώρας στα junk, κρίνοντας ότι το μεγάλο μέγεθος του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος Standard and Poor’s διατήρησε αναλλοίωτη την αξιολόγηση της Κύπρου στο BB+/B, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Ο ορίζοντας είναι θετικός που σημαίνει ότι η Κύπρος θα αναβαθμιστεί αν καταφέρει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του οίκου για βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων της οικονομίας.

Οι άλλοι τρεις οίκοι διατηρούν το αξιόχρεο της Κύπρου δύο ή τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για επανατοποθετήσουν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα που βρισκόταν το 2012.

Στην έκθεση του για την Κύπρο, ο οίκος σημειώνει ότι αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα προκύψει εάν διαπιστωθεί μεγαλύτερη δυναμική στη μείωση των τρωτών σημείων της χώρας, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και τα ψηλά χρέη του ιδιωτικού τομέα, ενώ η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να στηρίζει τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Από το 2012 οι τρεις οίκοι (S&P, Moody’s, Fitch) έριξαν την αξιολόγηση της Κύπρου στα «σκουπίδια», μέχρι και 12 βαθμίδες κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία. 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το αξιόχρεο της και να πλησιάσει την επενδυτική βαθμίδα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s άφησε αναλλοίωτη την αξιολόγηση της Κύπρου στο Ba3, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Στις 20 Απριλίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα εκδώσει την πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας για το 2018.

Ο οίκος είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τον περασμένο Οκτώβριο στο ΒΒ (δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) δίνοντας ταυτόχρονα θετική προοπτική.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα εκδώσει την πρώτη φετινή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Μαΐου. Στην τελευταία του ανακοίνωση, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒlow, (τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) με θετική προοπτική.

Στην προχθεσινή του ανακοίνωση, οι Standard and Poor’s υπολογίζουν ότι θα προκύψει μερική στήριξη του τραπεζικού τομέα από το κράτος ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Αν και ο οίκος δεν αναφέρει ονομαστικά το σχέδιο Εστία, σημειώνει ότι στα μοντέλα υπολογίζει πως η στήριξη θα φτάσει τα €30 εκ. τον χρόνο ή 0,2% του ΑΕΠ.  Ο οίκος εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις για στήριξη των τραπεζών δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου.

Με βάση τις πληροφορίες που είδαν μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, η συγκεκριμένη στήριξη προς τις τράπεζες ενδέχεται να ανέλθει κοντά στο €1 δισ.

Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας έχει καθοριστεί για τις 27 Ιουλίου (Moody’s), 14 Σεπτεμβρίου (S&Ps), 19 Οκτωβρίου (Fitch) και 23 Νοεμβρίου (DBRS).

Της Γεωργίας Χαννή