You are here

Moody’s: Παραμένουν κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα

08/05/2021 06:00

Στο ψηλό επίπεδο του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησης του, αλλά και σε κινδύνους που εξακολουθούν να παραμένουν στον τραπεζικό τομέα, αναφέρεται ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση της περιοδικής αναθεώρησης αξιολογήσεων για την Κύπρο.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι Moody’s, το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου (Ba2) στηρίζεται από την αξιολόγηση της οικονομικής ισχύς της χώρας (baa3), αντανακλώντας την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της κατά 2%. Ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψη τα ψηλά επίπεδα πλούτου της χώρας έναντι του μικρού της μεγέθους και της σχετικά μη διαφοροποιημένης της οικονομίας.

Η αξιολόγηση σε σχέση με τη θεσμική ισχύ της Κύπρου (baa1) αντανακλά όπως σημειώνεται, τόσο την αποτελεσματικότητα των εγχώριων θεσμών, όσο και το γεγονός ότι η χώρα «αθέτησε υποχρεώσεις στον ιδιωτικό τομέα το 2013».

Η βαθμολογία για τη δημοσιονομική ισχύ (baa2), λαμβάνει υπόψη το μεγάλο βάρος του χρέους της χώρας, καθώς και το διαχειρίσιμο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση της ευπάθειας σε κινδύνους γεγονότων (b), σημειώνεται ότι  καθοδηγείται από τους κινδύνους που εξακολουθούν να παραμένουν στον τραπεζικό τομέα, δεδομένων των ψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, οι οποίοι και παραμένουν σημαντικοί.

Διευκρινίζεται πως στην συγκεκριμένη έκθεση δεν εμπλέκεται κάποια επιτροπή αξιολόγησης και πως η δημοσιοποίησή της δεν συνιστά ενέργεια πιστοληπτικής αξιολόγησης ούτε αποτελεί ένδειξη για κάποια αλλαγή αξιολόγησης στο κοντινό μέλλον.

Μ.Χ.