You are here

S&P: Θωρακίζεται έναντι οικονομικού σοκ η Τρ. Κύπρου

04/08/2020 11:12

Η Τράπεζα Κύπρου θωρακίζεται έναντι του συνεχιζόμενου οικονομικού σοκ, υποστηρίζουν οι Standard & Poors, σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση του deal της Τράπεζας Κύπρου με την Pimco για την πώληση πακέτου ΜΕΔ, ύψους €1,5 δισ.

Σε ανακοίνωση των S&P αναφέρεται ότι η διαδικασία θα ενισχύσει την ικανότητα της Τράπεζας να διατηρήσει την παρούσα πιστωτική της ποιότητα (Β+/Σταθερό/Β) κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου οικονομικού σοκ.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η συμφωνία αναβαθμίζει τις προσπάθειες της τράπεζας να επιλύσει προβληματικές εκθέσεις, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτο, δεδομένων των παρουσών συνθηκών στην αγορά που καθιστούν πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, όπως σημειώνεται.

Αναφέρεται ότι η συναλλαγή θα οδηγήσει σε πρόσθετες ανάγκες προβλέψεων ύψους €68 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αυτό, όπως σημειώνεται, με την αντιστάθμιση από το κεφάλαιο που θα απελευθερωθεί από την πώληση το 2021, αναμένεται να έχει μικρή επίδραση ύψους 20 μονάδων βάσης στο ποσοστό κεφαλαίου προσαρμοσμένου σε κινδύνους (RAC ratio), με την σχετική εκτίμηση να διαμορφώνεται γύρω στο 6-6,5% για τους επόμενους 12-18 μήνες.

«Αναμένουμε αυτή η συμφωνία να προστατεύσει την ποιότητα ενεργητικού της BoC το επόμενο διάστημα, έναντι πιέσεων που σχετίζονται με το συνεχιζόμενο οικονομικό σοκ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης, ότι η συμφωνία αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου δανείων ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως από ακίνητα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η συναλλαγή θα επιτρέψει στην τράπεζα να διαχωρίσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από τον ισολογισμό της», αναφέρεται.

Οι S&P εκφράζουν παράλληλα, την εκτίμηση ότι η πώληση θα συμβάλει στην μείωση της έκθεσης της τράπεζας σε ΜΕΔ κατά περίπου ένα τέταρτο, οδηγώντας στο 22% τα ακαθάριστα δάνεια pro forma, σε σύγκριση με 29% στο τέλος Μαρτίου του 2020.

«Αυτού λεχθέντος, αναμένουμε ότι το κόστος ρίσκου της BoC θα παραμείνει αυξημένο αυτήν και την επόμενη χρονιά. Επομένως υπολογίζουμε ότι η συνολική επίδραση αυτής της πώλησης στο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας, θα είναι μέτρια και ότι η αξιολόγησή μας για την Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνει αναλλοίωτη», επισημαίνεται.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά την εξασφάλιση εποπτικής εξουσιοδότησης.

Μ.Χ.