You are here

Υποβάθμιση outlook τραπεζών από Moody’s

15/04/2020 14:02

Στην υποβάθμιση των προοπτικών του κυπριακού και ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερό από θετικό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Μοody's, με τον οίκο να επικαλείται τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι οικονομίες των δύο χωρών θα συρρικνωθούν φέτος προτού ανακάμψουν το 2021.

Ο οίκος προβλέπει ύφεση φέτος για την κυπριακή οικονομία, «αντιστρέφοντας την τάση σταθερής μείωσης των προβληματικών δανείων, πλήττοντας την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών».

Ωστόσο, τονίζεται, οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τις θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και των κερδών.

Επισημαίνεται ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης θα περιορίσουν μακροπρόθεσμα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα υπάρξει μια υγιής ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα το 2021».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία των τραπεζών. Ειδικότερα, «οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα θα επιφέρουν πλήγμα στον τουριστικό κλάδο, που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του.

Της Γεωργίας Χαννή