You are here

Άρχισαν να κτυπούν τα καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης

06/04/2020 07:25

Άρχισαν να κτυπούν τα καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία, με υποβάθμιση των προοπτικών των αξιολογήσεων που παραπέμπουν σε πιθανές υποβαθμίσεις, εάν τα σενάρια ύφεσης της κυβέρνησης επαληθευτούν.

Το αξιόχρεο της Κύπρου βρίσκεται στο κατώφλι των «σκουπιδιών» με τους οίκους ωστόσο να είναι προς το παρόν ήπιοι στις αξιολογήσεις τους αναμένοντας να διαπιστώσουν πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση πριν προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις.

Οι εκτιμήσεις τους είναι, σε αυτό το στάδιο, σχετικά αισιόδοξες αφού η ύφεση που αναμένουν είναι πολύ μικρότερη από το 10% που δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο BBB- διαφοροποιώντας, ωστόσο, την προοπτική από θετική σε σταθερή, επικαλούμενος τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία και τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.

Ο οίκος αναμένει ύφεση της οικονομίας κατά 2% φέτος, μικρότερη από ότι αναμένουν οι πλείστοι οικονομολόγοι και πολύ χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Μετά την κίνηση των Fitch, δύο οίκοι έχουν σταθερές προοπτικές για την οικονομία (Fitch, S&P) ενώ δύο θετικές (Moody’s, DBRS).

Τρεις οίκοι έχουν την Κύπρο οριακά στην επενδυτική βαθμίδα, ένα μόλις σκαλί πάνω από τα «σκουπίδια» ενώ οι Moody’s εξακολουθούν να έχουν την Κύπρο στα junk.

Ο οικονομολόγος και συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης αναφέρει στη StockWatch ότι είναι αναμενόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές συνέπειες του ιού στις αξιολογήσεις του. Το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών, σημειώνει, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια που θα έχει η εξάπλωση του ιού.

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξουν εκείνα τα μέτρα, τόσο στο δημοσιονομικό μέρος, αλλά και σε θέματα ενίσχυσης της ρευστότητας, που να διατηρήσουν τις παραγωγικές μονάδες του τόπου ώστε να οδηγήσουν στην επαναφορά του αναπτυξιακού ρυθμού όταν λήξουν τα μέτρα για το ιό. Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι παρά τη χαλάρωση θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών δεικτών μεσομακροπρόθεσμα καθώς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», τονίζει.

Ο οίκος τονίζει στην ανάλυση του ότι το χρέος της Κύπρου, που υπολογίζεται στο 95% του ΑΕΠ, είναι «πολύ υψηλό», και αναμένει να αυξηθεί λόγω πρόσθετου δανεισμού και συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής οικονομικών του Leicester Πανίκος Δημητριάδης σημειώνει ότι η αξιολόγηση των Fitch κινείται μέσα σε λογικά και ήπια πλαίσια.

«Θα μπορούσε να ήταν χειρότερη γιατί η μείωση του ΑΕΠ μάλλον θα είναι μεγαλύτερη από 2% γιατί οι περιορισμοί θα συνεχιστούν τουλάχιστον για ακόμη μερικές εβδομάδες», τονίζει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών του CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο οίκος Fitch δεν προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και παραμένουμε στην επενδυτική βαθμίδα.

«Φυσικά, υπάρχει η αλλαγή της προοπτικής από θετική σε σταθερή και αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω του σημαντικού αντίκτυπου στην οικονομία από την πανδημία αλλά και τα ήδη ανακοινωθέντα δημοσιονομικά μέτρα από την κυβέρνηση», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, η κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για στήριξη της οικονομίας μέχρι να περάσει αυτή η πανδημία (δημοσιονομικά και νομισματικά).

«Τα μέτρα όμως αυτά θα πρέπει να είναι στοχευμένα σ' αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται και επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπάρξει απότομη αύξηση του ήδη ψηλού δημόσιου χρέους γιατί αυτό θα επιφέρει υποβαθμίσεις και επιστροφή στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’. Αν αυτό συμβεί τότε θα είναι και πιο δύσκολη αλλά και πιο αργή η ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζει.

Ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης σημειώνει ότι η έκθεση κρίνεται ως πολύ θετική και αποτελεί ασπίδα προστασίας για την κυπριακή οικονομία, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και θα διανύσουμε.

«Το βασικό σενάριο του οίκου είναι ότι μέχρι το τέλος του δευτέρου εξαμήνου θα περιοριστούν οι επιπτώσεις του Covid-19 και ότι το 2021 θα υπάρξει δυνατή ανάκαμψη», αναφέρει.

Προς το παρόν, προσθέτει, η έκθεση Fitch υπολογίζει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, και αναγνωρίζει τα προβλήματα στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι θετικό επίσης το γεγονός όπου ανατρέπει κάποια βασικά σενάρια ύφεσης όπως ήταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2013 (που στο τέλος απλώς αποδείχτηκαν υπερβολικές)».

«Η έκθεση του οίκου Fitch αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα, αφού αναμφισβήτητα η Κυπριακή Δημοκρατία θα βγει αργά ή γρήγορα στο δανεισμό, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που έχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη μεταβλητότητα», αναφέρει. 

Της Γεωργίας Χαννή