You are here

Ακαδημαϊκοί: Έρχεται πιστοληπτική υποβάθμιση

18/12/2020 13:02

Αρνητικά στην πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου αναμένεται να οδηγήσει η ιστορική καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, επισημαίνουν ακαδημαϊκοί.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος αναφέρει στη StockWatch ότι οι οίκοι αξιολόγησης αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε πολιτικούς κινδύνους, και η καταψήφιση του προϋπολογισμού εισάγει μια περίοδο μακράς πολιτικής αβεβαιότητας.

«Από την άλλη οι βασικές παράμετροι της οικονομίας δεν αλλάζουν με την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο το βλέπω δύσκολο να μην προσμετρήσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η καταψήφιση του προϋπολογισμού. Οι Moody’s έχουν την επόμενη αξιολόγηση, και το + πρόσημο που είχαν δώσει το βλέπω να μετατρέπεται σε σταθερό αν όχι και αρνητικό. Τυχόν υποβάθμιση ωστόσο θα είναι νομίζω μεγάλη έκπληξη», σημειώνει.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, σημειώνει με τις δηλώσεις του στη StockWatch ότι παρόμοια πολιτική αστάθεια υπάρχει και στο Ισραήλ, σε σημείο που ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη γειτονική χώρα να έχει δημόσια προειδοποιήσει ότι η αδυναμία να περάσει ο προϋπολογισμός στο Ισραήλ βάζει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

«Το ίδιο ισχύει στην Κύπρο, και αυτή η πολιτική αστάθεια θα αφήσει τους πάντες ηττημένους. Η οικονομική κρίση σε χώρες όπως η Κύπρος θα συνεχιστεί καθώς πολύ λίγα ταξίδια θα γίνουν τους επόμενους 6 μήνες, επειδή η διάχυση του εμβολιασμού θα πάρει καιρό. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή να αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει κρίση μεγαλύτερη από το 2013, και τα προβλήματα με τα ΜΕΔ παραμένουν άλυτα στο σύστημα», αναφέρει.

«Ελπίζω όλοι οι πολιτικοί στην Κύπρο να αντιληφθούν έγκαιρα την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δείξει κατανόηση σε όλες τις χώρες μέχρι τώρα αλλά σε κάποιο σημείο αυτή η κατανόηση θα περάσει καθώς μερικές χώρες αρχίζουν να αφήνουν τον ιό πίσω τους λόγω εμβολιασμών και άλλες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα έγκρισης προϋπολογισμών όταν ακόμη χρήματα υπάρχουν. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν χρήματα δεν θα υπάρχουν», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο οικονομικός ιστορικός Αλέξαντρος Αποστολίδης επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος βρέθηκε σε επενδυτική βαθμίδα καθώς πέρα από τα καλά δημοσιονομικά στοιχεία έδειχνε ότι ήταν μια χώρα που λάμβανε αποφάσεις.

«Τώρα μέσα σε πανδημία και με μεγάλο χρέος δείχνουμε ότι δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις. Η δυστοκία στην λήψη αποφάσεων σε θέματα όπως τον προϋπολογισμό είναι ανησυχητική», τονίζει.

Απόψε είναι προγραμματισμένη η έκδοση πράξης αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος αξιολογήσεων για το 2020.

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού με 29 ψήφους εναντίον και 24 υπέρ, η Βουλή παρείχε ομόφωνα εξουσιοδότηση για τη διενέργεια δαπανών για ένα μήνα μέσω της έγκρισης δωδεκατημορίου. Το δωδεκατημόριο Ιανουαρίου, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1/12 του προϋπολογισμού του 2020, για δαπάνες που έγιναν τον Ιανουάριο του 2020. Η εν λόγω πρακτική μπορεί να ακολουθηθεί για δύο μήνες το μέγιστο, δηλαδή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Της Γεωργίας Χαννή