You are here

DBRS στη StockWatch: Προσωρινός ο πληθωριστικός «κυκλώνας»

21/05/2022 06:00

Προσωρινό αναμένεται να είναι το φαινόμενο της ανόδου των τιμών, όπως εκτιμά ο οίκος DBRS τονίζοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει υψηλός για φέτος, πάνω από το 4,0%.

Ο αντιπρόεδρος, Global Sovereign Ratings, της DBRS Morningstar Javier Rouillet σε συνέντευξή του στη StockWatch επισημαίνει ότι «βλέπουμε την άνοδο του πληθωρισμού ως ένα σε μεγάλο βαθμό προσωρινό φαινόμενο, καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων δεν αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με τόσο γρήγορο ρυθμό επ' αόριστον».

Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε περίπου 2,0% επωφελούμενη από το άνοιγμα της οικονομίας, από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και από την ώθηση από τα κονδύλια της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη DBRS Morningstar, οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κύπρου παραμένουν ισχυρές και η χώρα θα βρίσκεται σε καλή θέση για να διαχειριστεί και να προσαρμοστεί σε αυτά τα ενδεχόμενα.

Μακροπρόθεσμα, τονίζει, η υψηλότερη παραγωγικότητα και η περαιτέρω οικονομική διαφοροποίηση θα συνεχίσουν να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτιμά ότι θα επιφέρει σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου το 2022, δεδομένης της υψηλής έκθεσής της στη Ρωσία, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Κληθείς να απαντήσει εάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου αναμένεται να αυξηθούν τα αιτήματα για επιδόματα, ο αξιωματούχος του οίκου σημειώνει ότι ο πολιτικός κύκλος θα μπορούσε να επηρεάσει οριακά τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για τις δαπάνες.

«Ωστόσο, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτυγχάνει μια καλή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας, ενόψει του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και της κατάρρευσης της ρωσικής τουριστικής ζήτησης, και της προώθησης της πράσινης μετάβασής της, αφενός, με τις γενικές προσπάθειές της να από την άλλη, δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα και μειώνει γρήγορα το δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα».

Όσον αφορά το  κυπριακό τραπεζικό σύστημα, επισημαίνει οτι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, μη αποκλείοντας την αύξηση των ΜΕΔ λόγω των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Σε σχέση με την απόφαση της RCB Bank Ltd να καταργήσει σταδιακά τις τραπεζικές της δραστηριότητες στην Κύπρο, επισημαίνει ότι εάν πραγματοποιηθεί με εύρυθμο τρόπο, θα μπορούσε να μειώσει οριστικά τους δεσμούς του τραπεζικού συστήματος με τη Ρωσία.

Μελλοντικές αξιολογήσεις

Αναφορικά με τις μελλοντικές αξιολογήσεις, η DBRS Morningstar θα αξιολογήσει την ικανότητα της Κύπρου να συνεχίσει να δημοσιεύει ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης και να ξεπεράσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την παρατεινόμενη πανδημία.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή