You are here

Μένει σε επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος

17/11/2020 12:00

Στάση αναμονής τηρούν οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι επιβεβαιώνουν την αξιολόγηση της Κύπρου παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν στη StockWatch ότι παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τα δημόσια οικονομικά ευνοούνται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ενώ θετικά συμβάλει και το γεγονός ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Ακολουθώντας τους τρεις υπόλοιπους οίκους, ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την Παρασκευή την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε BBB (χαμηλό). Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο R-2 (μεσαίο). Οι προοπτικές για όλες τις βαθμολογίες είναι σταθερή.

Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων είχαν προβεί νωρίτερα και οι άλλοι δύο οίκοι που έχουν οριακά την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, οι Fitch και Standard and Poor’s.  Ο ορίζοντας αμφότερων διαβαθμίσεων είναι σταθερός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι παρά την οικονομική συρρίκνωση στην Κύπρο το 2020, που προκλήθηκε από την παγκόσμια νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) και την επιδείνωση του ισολογισμού της κυβέρνησης.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος, αναφέρει ότι οι οίκοι αξιολόγησης αποτιμούν θετικά το μακροχρόνιο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και τα προγράμματα της ΕΚΤ.

«Τα επιτόκια δανεισμού και εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους παραμένουν χαμηλά, και αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα. Επομένως, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που πλήττει τους εργαζόμενους, τα δημόσια οικονομικά ευνοούνται από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές», σημειώνει.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, «για να αξιοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα απαιτούνται από μέρους μας προτάσεις και σχεδιασμός που να ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική κονδυλίων που αναλογούν στη Κύπρο από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (€1.4 δισ. ) και από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης (€1.3 δισ.) στους τομείς της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, της Οικονομίας της Γνώσης και του Κράτους Δικαίου». 

«Εδώ έγκειται η μεγάλη πρόκληση για το κράτος μας, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε αξιόπιστη εικόνα στην Ευρώπη λόγων των σκανδάλων και της διαφθοράς. Αυτή η εικόνα επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα μας να σχεδιάσουμε και απορροφήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια», επισημαίνει.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αποδίδει τη θετική τάση των οίκων στο γεγονός ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοια προβλήματα και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τα εμβόλια.

«Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και άρα μεγάλα χρέη μπορούν να συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούνται. Η έμφαση είναι στο ‘προς το παρόν’», σημειώνει.

«Αυτή η στάση όμως, προσθέτει, πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει. Είδαμε το 2013, για παράδειγμα, πως όταν αρχίσουν να μειώνουν την κατηγορία αξιόχρεου, αυτή η μείωση μπορεί να γίνει κατρακύλα πολύ γρήγορα. Θα πρέπει σε κάποιο στάδιο η κυβέρνηση να αρχίσει να σκέφτεται και την οικονομία μαζί με την πανδημία, γιατί η κατάσταση για τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα γίνει χειρότερη πολύ γρήγορα καθώς ο τουρισμός θα είναι μειωμένος και το 2021, και το κλείσιμο ολόκληρης της οικονομίας δεν είναι λύση, για κανένα», αναφέρει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει ότι οι οίκοι αξιολόγησης τηρούν μία στάση αναμονής σε σχέση με τις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις και έχουν τηρήσει μια συντηρητική τακτική, η οποία βασίστηκε σε ουσιαστικό βαθμό στις τάσεις και τη συμπεριφορά των δανειοληπτών πριν από την πανδημία.

«Οι οίκοι φάνηκε να είναι διστακτικοί στο να μειώσουν δραστικά τις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις εν μέσω της πανδημίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσο μεγάλα προγράμματα στήριξης είτε από τις κεντρικές τράπεζες, είτε από δημοσιονομικές αρχές», σημειώνει.

«Έτσι, παρά την προφανή χειροτέρευση του προφίλ ορισμένων χωρών ή οργανισμών, παρατηρείται ότι η αγορά και οι επενδυτές τις χρηματοδοτούν εύκολα και με χαμηλό κόστος. Η αντιμετώπιση αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί επίσης από την άποψη ότι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία είναι προσωρινές και όχι μακροπρόθεσμες. Η προοπτική της κυκλοφορίας αποτελεσματικών εμβολίων κατά του ιού στο σύντομο μέλλον φαίνεται να υποστηρίζουν την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορέσει εντός του 2021 να αρχίσει να ανακάμπτει και ακολούθως να συνεχίσει σε πορεία ανάπτυξης», επισημαίνει.

Κλειδί για τις περαιτέρω διαβαθμίσεις των οίκων αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη και μια καλή δημοσιονομική θέση που θα οδηγήσουν το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά.

Επιπλέον, η περαιτέρω πρόοδος στη σημαντική μείωση των παλαιών ΜΕΔ των τραπεζών και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετική για τις αξιολογήσεις.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου σημαντικά χαμηλής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή υλοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων.

Μια σημαντική αναστροφή της πορείας προς τα κάτω των ΜΕΔ θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητική.

Της Γεωργίας Χαννή