You are here

Μετά τη Βουλή, παίρνουν σειρά οι Moody’s

22/01/2021 07:24

Μετά την χθεσινή απόφαση της Βουλής να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, η αγωνία στρέφεται στη σημερινή αξιολόγηση της οικονομίας από τους Moody’s.

Ο οίκος είναι ο πρώτος που θα αξιολογήσει για φέτος την κυπριακή οικονομία και όπως έχει ήδη διαφανεί τα τελευταία χρόνια, λαμβάνει υπόψη το πολιτικό και κομματικό σκηνικό.

Ο οίκος αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας που δέχεται πιέσεις εν μέσω πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι η βουλή ψήφισε τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.

Τον Ιούλιο του 2019, ο οίκος προειδοποίησε ότι με τις αλλαγές που έγιναν οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια που έχουν στον ισολογισμό τους και θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Ο οίκος Moody’s είναι ο μόνος που διατηρεί το κυπριακό αξιόχρεο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία (Ba2 με θετική προοπτική).

Κοινή συνισταμένη των οίκων αξιολόγησης είναι η μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους, καθώς και η μείωση των προκλήσεων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν βαρίδι στην οικονομική δραστηριότητα. Ήδη οι τράπεζες προχωρούν σε κινήσεις για μείωση των ΜΕΔ, κάτι που ήδη χαιρέτισε χθες ο οίκος.

Της Γεωργίας Χαννή