You are here

Πώς η Κύπρος απέφυγε τα «σκουπίδια»

07/09/2020 06:48

Οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου πριν την πανδημία έπεισαν τους Standard and Poor’s να διατηρήσουν το αξιόχρεο της πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών», ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα καταφέρει να διατηρήσει την επενδυτική βαθμίδα παρά τη σαφή φετινή επιδείνωση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s διατήρησε την Παρασκευή τις αξιολογήσεις για την Κύπρο, παρά την εκτίμηση ότι το φετινό έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί στο 118% του ΑΕΠ.

Όπως τονίζει ο οίκος, η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, η ισχυρή ρευστοτική της θέση, οι σταθερές προοπτικές ανάπτυξης και οι ιστορικά συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μετριάσουν τις επιπτώσεις του COVID-19 στην πιστοληπτική ικανότητα.

«Οι σταθερές προοπτικές αποτυπώνουν την άποψη μας για τις σταθερές μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου, βελτιώνοντας τη δυναμική του δημόσιου χρέους και το ιστορικό των τρεχουσών δημοσιονομικών πλεονασμάτων έναντι των υψηλών αποθεμάτων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους», αναφέρει ο οίκος.

Ο οίκος κάνει αναφορά ωστόσο στην «εγγενή ευπάθεια της μικρής ανοικτής οικονομίας της χώρας, δεδομένου του μεγάλου τουριστικού της τομέα και της έκθεσης σε εξωτερικά σοκ, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19».

Σημειώνει όμως και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που πέτυχε η Κύπρος τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που είχε το λουκέτο του Συνεργατισμού.

Ο οίκος διατηρεί σταθερό τον ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Η διαβάθμιση της Κύπρου παραμένει στο ΒΒΒ-, που είναι το όριο της επενδυτικής κατηγορίας.

Είναι η πρώτη αξιολόγηση οίκου που γίνεται σε χρονικό σημείο που επιτρέπει πιο ασφαλείς προβλέψεις για τις μακροοικονομικές συνέπειες της πανδημίας, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μείνει σε επενδυτική βαθμίδα.

Εντούτοις, η πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,3% το 2020 και ανάπτυξη 5,5% το 2021 στηρίζεται σε εκτιμήσεις για τον τουρισμό που έγιναν πριν φανούν οι συνέπειες του δεύτερου πανδημικού κύματος στη διακίνηση επιβατών.

«H έκθεση των S&P καταδεικνύει ότι οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων στηρίζουν την οικονομία σε αυτή την κρίση», αναφέρει ο οικονομολόγος και συνέταιρος στην KPMG, Τάσος Γιασεμίδης.

«Η Κύπρος είχε καταφέρει να δημιουργήσει αρκετά πλεονάσματα, ενώ με την έξοδο της στις αγορές κατάφερε να κάνει πιο διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, απλώνοντας τις λήξεις, παρά το γεγονός ότι αυτό έφτασε το 120% του ΑΕΠ. Επιπλέον επισημαίνεται η δυνατότητα άντλησης σημαντικού ποσού κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, στη χώρα μας η πορεία ανάκαμψης αναμένεται να είναι σταδιακή το 2021, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά δεδομένα σε Κύπρο και εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η οικονομία της χώρας, πριν τον ιό, μετά από τις πρόσφατες χρονιές θετικών ρυθμών ανάπτυξης παρουσίαζε σημάδια κόπωσης και πριν την εξάπλωση του ιού, με όλες τις εκτιμήσεις να αναφέρονταν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το κυπριακό αξιόχρεο επέστρεψε στην επενδυτική κατηγορία το 2018, με τον οίκο Moody’s να είναι ο μοναδικός που διατηρεί την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στα «σκουπίδια», στο Ba2, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Κοινές επισημάνσεις των οίκων είναι η αναγκαιότητα μείωσης του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι οίκοι ζητούν επίσης διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τήρηση πλεονασματικών προϋπολογισμών, συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι S&P αναφέρουν ότι θα αναβαθμίσουν την Κύπρο αν μειωθεί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Της Γεωργίας Χαννή