You are here

Standard and Poor’s: Καίει την Κύπρο το Brexit

02/04/2019 12:35

Στις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Σε μια έρευνα 20 χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των οικονομιών που είναι ευάλωτες.

Ο δείκτης ευαισθησίας Brexit (BSI) του οίκου μετρά τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το εγχώριο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυτών των οικονομιών, τις αμφίδρομες μεταναστευτικές ροές, τις απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα έναντι των αντισυμβαλλομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και τις άμεσες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 «Με τους μεγάλους δεσμούς στον τουρισμό, τους ελεγκτικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς και ιστορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος παραμένει κοντά στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες που εκτίθενται περισσότερο στο Brexit», σημειώνεται.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η κύρια πηγή των επισκεπτών της Κύπρου.

«Η Κύπρος φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό βρετανών συνταξιούχων, καθώς και δύο στρατιωτικές βάσεις, τεχνικά ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που αντιπροσωπεύει το 3% της Κύπρου».

Μεγάλο μέρος των κυπρίων υπηκόων ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Εκτιμούμε ότι τα ετήσια εμβάσματα των κυπρίων υπηκόων που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο ανέρχονται στο 0,2% του ετήσιου ΑΕΠ της Κύπρου», σημειώνεται.

«Η Κύπρος δεν είναι ξένη σε εξωτερικούς κραδασμούς, έχοντας κατορθώσει να διατηρήσει μεγάλο μέρος του τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών της και να ανακάμψει οικονομικά από την οικονομική κρίση 2012-2013 και τις κρατικές αδυναμίες. Παρόλα αυτά, το Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει αγωνία για την οικονομία της, δεδομένης της σημασίας των μεταναστευτικών, εξαγωγικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», τονίζεται.

Όπως και η Κύπρος, η Μάλτα εξάγει σημαντικές ποσότητες τουριστικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει μεγάλο πληθυσμό κατοίκων ημεδαπών συνταξιούχων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Της Γεωργίας Χαννή