You are here

Στάσιμες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τους οίκους

12/02/2019 07:13

Στάσιμες αναμένεται να μείνουν οι αξιολογήσεις της Κύπρου το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως μέχρι το 2020, καθώς κανένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους δεν φαίνεται πρόθυμος να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της πριν αποκρυσταλλωθεί η περαιτέρω πορεία τραπεζών και δαπανών.

Ακόμα και οι Moody’s που εξακολουθούν να έχουν την Κύπρο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, διατηρούν, όπως και οι άλλοι τρεις οίκοι, σταθερό τον ορίζοντα της αξιολόγησης τους, περιορίζοντας τις προσδοκίες αναβάθμισης το επόμενο διάστημα.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης σημειώνει ότι «στο παρόν στάδιο είναι πολύ απίθανο ένας οίκος αξιολόγησης να προβεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής κυβέρνησης. Αυτό ισχύει ακόμα και για τον οίκο Moody's που διατηρεί βαθμολογία χαμηλότερη κατά δύο βαθμίδες, από εκείνην των Fitch και Standard and Poor's».

Σύμφωνα με τον κ. Τιρκίδη, στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου εκείνο που είναι καθοριστικό είναι οι βασικές τάσεις σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα και το δημόσιο χρέος. Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί επαρκώς και ενώ τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκαν σημαντικά το 2018, το ποσοστό τους παραμένει ακόμα ψηλό.

«Στον δημόσιο τομέα, οι πιέσεις για την αύξηση των δαπανών, ιδίως στους μισθούς του δημοσίου, είναι εμφανείς. Επιπλέον, η εισαγωγή του εθνικού συστήματος υγείας συνεπάγεται αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομική του βιωσιμότητα και τις δημοσιονομικές του συνέπειες. Υπό αυτές τις συνθήκες και εν μέσω μιας προβλεπόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας το 2019, δεν θα ανέμενα αλλαγή στη αξιολόγηση της Κύπρου στο παρόν στάδιο», τονίζει.

Αρχή στις αξιολογήσεις του 2019 θα κάνει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 8 Μαρτίου και ακολουθούν οι Moody’s στις 29 Μαρτίου.

Στις 12 Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα εκδώσει την πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας για το 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα εκδώσει την πρώτη φετινή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στις 17 Μαΐου.

Το αξιόχρεο της Κύπρου αναβαθμίστηκε το 2018 από όλους τους οίκους αξιολόγησης, πλην των Moody’s που εξακολουθούν να έχουν την Κύπρο 2 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Τον Μάρτιο του 2018, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα με το αξιόχρεο της χώρας να εξέρχεται από τα «σκουπίδια» που βρισκόταν από το 2012.

Σε αναβάθμιση της Κύπρου σε επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές προχώρησε τον Οκτώβριο και ο οίκος Fitch ενώ ακολούθησε ο DBRS τον Νοέμβριο.

Οι μελλοντικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θετική δράση περιλαμβάνουν τη μείωση των ΜΕΔ, τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και τη συνέχιση της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, μελλοντικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητική δράση περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο στον τραπεζικό τομέα και στασιμότητα στη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Το φθινοπωρινό κύμα αξιολογήσεων έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου (S&P), 20 Σεπτεμβρίου (Moody’s), 11 Οκτωβρίου (Fitch) και 15 Νοεμβρίου (DBRS).

Της Γεωργίας Χαννή