You are here

Τήρησαν «αποχή» οι Moody’s

05/02/2018 10:31

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s άφησε αναλλοίωτη την αξιολόγηση της Κύπρου στο Ba3 την Παρασκευή, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Τον Ιούλιο οι Moody’s αναβάθμισαν τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα λόγω βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων.

Σταθμός για την πορεία επιστροφής της Κύπρου στην επενδυτική κατηγορία, είναι η 16η Μαρτίου, όταν θα εκδώσει την απόφαση αξιολόγησης ο οίκος Standard and Poor’s (S&P).

Ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος που έριξε την κυπριακή πιστοληπτική αξιολόγηση στα «σκουπίδια» τον Φεβρουάριο του 2012 και αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα την ανεβάσει στην επενδυτική κατηγορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ+, μία βαθμίδα πριν την επενδυτική κατηγορία. Ανέθεσε ταυτόχρονα θετικό από αρνητικό ορίζοντα, θέτοντας ως προϋπόθεση για νέα αναβάθμιση τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, τη σταθερή δημοσιονομική πορεία και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ περιοριστικοί παράγοντες παραμένουν το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.

Στις 20 Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα εκδώσει την πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας για το 2018. Ο οίκος είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τον περασμένο Οκτώβριο στο ΒΒ (δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) δίνοντας ταυτόχρονα θετική προοπτική.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα εκδώσει την πρώτη φετινή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Μαΐου. Στην τελευταία του ανακοίνωση, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒlow, (τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) με θετική προοπτική.

Κοινές διαπιστώσεις όλων των οίκων αξιολόγησης είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, η μείωση του υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και η μείωση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας έχει καθοριστεί για τις 27 Ιουλίου (Moody’s), 14 Σεπτεμβρίου (S&Ps), 19 Οκτωβρίου (Fitch) και 23 Νοεμβρίου (DBRS).

Της Γεωργίας Χαννή