You are here

DBRS: Πιο ευάλωτη στον COVID-19 η Κύπρος

14/09/2020 09:59

Χώρες της Νότιας Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Κύπρος είναι πιο ευάλωτες σε μείωση του ξένου τουρισμού που σχετίζεται με τον COVID-19, επισημαίνει σε σημείωμα του ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

 «Με το τέλος της περιόδου των διακοπών στην Ευρώπη, έχει καταστεί σαφές ότι ο COVID-19 επηρέασε σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, μετά από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη διακίνηση και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, μείωσαν τις τουριστικές ροές. «Ακόμα και μετά την κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μεγάλο βαθμό στις γεωγραφικές περιοχές, ο φόβος του ταξιδιού μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η περιοχή είναι ένας σημαντικός διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός και η βιομηχανία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης», τονίζεται.

Ο DBRS αξιολόγησε επιλεγμένους παράγοντες, κυρίως διαρθρωτικούς, που σχετίζονται με ξένα ταξίδια και τουρισμό που μπορεί να βοηθήσουν να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της τρέχουσας κατάστασης σε μεμονωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πιο ευάλωτες στην ύφεση του τουρισμού. Αντίθετα, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία είναι λιγότερο ευάλωτες.

Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σε 13,8% και είναι η πέμπτη ψηλότερη στην ευρωζώνη. Η απασχόληση στον τομέα αποτελεί το 13,2% της συνολικής απασχόλησης.

«Η υψηλή εξάρτηση από τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στις ευρύτερες οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης μπορεί να συμβάλει σε μια άνιση ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και όταν οι οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν», αναφέρει ο Javier Rouillet, Αντιπρόεδρος της DBRS. Η ζημιά στον τομέα μπορεί να είναι πιο σοβαρή για χώρες με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ξένο τουρισμό.

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ιών στην Ευρώπη έσβησε τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη της θερινής περιόδου και αυξάνει την αβεβαιότητα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

«Ανάλογα με την εξέλιξη του ιού, οι προοπτικές για το επόμενο έτος μπορεί επίσης να επηρεαστούν σοβαρά. Παράγοντες όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι υποδομές μεταφορών και τουριστικών υπηρεσιών, οι φυσικές και πολιτιστικές προσφορές, η ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα των τιμών θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης στην τουριστική βιομηχανία», επισημαίνει η Spyridoula Tzima, Βοηθός Αντιπρόεδρος της DBRS .

Ο τελικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την επιβολή περιορισμών και τις κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση των επιπτώσεων του σοκ.

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων.

«Ο τουριστικός τομέας θα μπορούσε να υποστεί μακροχρόνιες ζημιές, με αποτέλεσμα να κλείσουν ορισμένες επιχειρήσεις και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας», αναφέρει ο Javier Rouillet.

Της Γεωργίας Χαννή