You are here

Καμπανάκι DBRS για τουρισμό Κύπρου

20/12/2021 11:31

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και η νέα παραλλαγή Όμικρον εγκυμονούν κινδύνους για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS.

Σε σημείωμα του ο οίκος αναφέρει ότι ο ξένος τουρισμός ανέκαμψε πιο γρήγορα στην Ελλάδα και την Κύπρο φέτος, ιδιαίτερα στα τέλη του καλοκαιριού, σε σύγκριση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Η ταχεία εξάπλωση του ιού προκάλεσε την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη, φέρνοντας νωρίς το τέλος της εορταστικής περιόδου του 2020 και καθυστερώντας την επαναλειτουργία των διεθνών ταξιδιών. Το 2020 οι διεθνείς αφίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία μειώθηκαν περισσότερο από 70% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

«Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ελαφρυντικά», αναφέρεται.

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα τέλη Μαΐου 2021 και η επανέναρξη των μη βασικών ταξιδιών σηματοδότησε την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη. 

Με ακόμη χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις αρχές Ιουνίου 2021, κάτω από 30% στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και περίπου 40% στη Μάλτα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης άρχισαν να αφαιρούν τις απαιτήσεις καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν την ομαλή επαναλειτουργία του ταξιδιού και του τουρισμού. 

Η εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID τον Ιούλιο του 2021, το οποίο εναρμόνισε την ελεύθερη κυκλοφορία και τα ταξίδια εντός των χωρών της ΕΕ, βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

«Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις για ολόκληρο το έτος 2020 στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Ισπανία. Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 46% των επιπέδων του 2019 έως τον Οκτώβριο για την Κύπρο και 43% για την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο», τονίζεται.

Η ελληνική και η κυπριακή τουριστική αγορά είχαν υψηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η τουριστική αγορά της Κύπρου επωφελήθηκε σημαντικά φέτος από την επιστροφή της ρωσικής αγοράς, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2019.

Όπως τονίζεται, ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη των αντίστοιχων οικονομιών τους είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάκαμψη του τουρισμού. 

Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις σχετικά καλές επιδόσεις του κλάδου, χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πιθανό να δουν τις οικονομίες τους να βιώνουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους από το 2020. Ωστόσο, χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία είναι λιγότερο πιθανό να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό, αποτρέποντας νέο κλείσιμο του κλάδου το υπόλοιπο του έτους.

Της Γεωργίας Χαννή