You are here

Άλλαξε το κλίμα για τις κυπριακές τράπεζες

16/12/2021 07:23

Άλλαξε το κλίμα για τις κυπριακές τράπεζες με τoυς οίκους αξιολόγησης να τις αναβαθμίζουν θέτοντας θετικές προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου σε Ba3 από B1, ενώ ο οίκος Fitch αναθεώρησε την προοπτική της Τράπεζας Κύπρου σε θετική από αρνητική, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε στο «B-» την αξιολόγηση Βιωσιμότητας της Τράπεζας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του οίκου, η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου αντικατοπτρίζει τη σημαντική συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας μετά τη συμφωνία της να πουλήσει χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων (Helix 3) με μεικτή λογιστική αξία €568 εκατ., καθώς και ακίνητα με λογιστική αξία περίπου €120 εκατ.

H αναθεώρηση της προοπτικής της τράπεζας από τον οίκο Fitch, σε θετική από σταθερή ακολουθεί την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για συμφωνία πώλησης ΜΕΧ ύψους €0,6 δισ. καθώς και ακινήτων που πέρασαν στην ιδιοκτησία της Τράπεζας, ύψους €121 εκατ.

Ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε την προοπτική της Ελληνικής Τράπεζας σε θετική από αρνητική, ενώ επιβεβαίωσε τη Μακροπρόθεσμη Αξιολόγηση (IDR) της τράπεζας στο «Β» και τη Βαθμολογία βιωσιμότητας (VR) στο «β».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει την προσδοκία ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα βελτιωθεί καθώς η HB εργάζεται για να καταλήξει σε συμφωνία έως τις αρχές του 2022 για τη διάθεση €0,7 δισ. μεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE, project Starlight). 

Τονίζεται ότι η κερδοφορία είναι αδυναμία αξιολόγησης, καθώς η δημιουργία εσόδων παραμένει υπό πίεση από ένα αρκετά μη διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, τη συνεχιζόμενη πίεση στο καθαρό περιθώριο επιτοκίου για δάνεια και τίτλους και τον έντονο ανταγωνισμό για δανειολήπτες υψηλής ποιότητας, που περιορίζει τις ευκαιρίες ανάπτυξης. 

«Το κόστος είναι διαρθρωτικά υψηλό σε σχέση με τα έσοδα, καθώς το μικρό μέγεθος της τράπεζας καθιστά δύσκολη την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Η λειτουργική κερδοφορία ήταν επίσης ασταθής τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για τα απομειωμένα δάνεια κληρονομιάς της HB και των επιπτώσεων της πανδημίας», τονίζεται.

Αναμένεται ότι η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία της HB θα επηρεαστεί από την πιθανή ανάγκη αύξησης των προβλέψεων για απομειωμένα δάνεια προς πώληση. Μακροπρόθεσμα, αναμένεται από την HB να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της κερδοφορίας σε πιο βιώσιμα επίπεδα μέσω της πώλησης προϊόντων που δημιουργούν τέλη, πρωτοβουλιών μείωσης του κόστους και μείωσης της υπερβολικής ρευστότητας και καταθέσεων.

Στις επισημάνσεις τους οι οίκοι τονίζουν τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού τους με τη μείωση των ΜΕΔ .

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου οι τράπεζες αναφέρονται στους στόχους για περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ.

Τα ΜΕΔ αντιπροσωπεύουν το 13.3% του συνόλου των δανείων της Τρ. Κύπρου στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με 14.6% στις 30 Ιουνίου 2021 και 25.2% στις 31 Δεκεμβρίου 2020, στην ίδια βάση, δηλ. περιλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων ΜΕΔ που κατηγοριοποιούνται ως ‘Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία και ομάδες εκποίησης που κατέχονται προς πώληση’.

Η μείωση στο ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια κατά περίπου 12 ε.μ. από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση του Project Helix 2.

Αναπροσαρμοσμένο για το Helix 3, το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια μειώνεται σε 8.6% με βάση τα στοιχεία στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο δείκτης των MEX στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 21,3% για την ΗΒ σε σύγκριση με 22,1% στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο δείκτης των MEX εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από τo ΠΠΣ στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 14,5% (31 Δεκεμβρίου 2020: 15,7%).

Μετά τη συμφωνία για πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ με μεικτή λογιστική αξία ύψους €0.6 δισ. (Project Helix 3), μειώνοντας το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια, αναπροσαρμοσμένο για το Helix 3, σε μονοψήφιο ποσοστό ύψους 8.6%, η BOCH επικεντρώνεται στο στρατηγικό στόχο για επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν με θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαίου και στα αποτελέσματα.

Παρά τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, οι οίκοι υπογραμμίζουν το ψηλό κόστος σε σχέση με τα έσοδα.

Ήδη η Ελληνική Τράπεζα προχωρά σε κινήσεις για μείωση του κόστους μέσω του πλάνου μετασχηματισμού της.

Άλλες βασικές προτεραιότητες της τράπεζας περιλαμβάνουν τη διαχείριση του υψηλού δείκτη εξόδων και της πλεονάζουσας ρευστότητας, καθώς και την εφαρμογή μιας αξιοκρατικής πολιτικής για το προσωπικό.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη €20 εκατ. για το εννεάμηνο του 2021 έναντι ζημιών €122 εκατ. το εννεάμηνο του 2020 Κέρδη €21 εκατ. ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2021 και η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών €40 εκατ. πέρσι.

Της Γεωργίας Χαννή